Ивайло Мирчев пита четирима министри има ли опасни товари в пристанище в Бургас

OFFNews 09 февруари 2022 в 13:15 1559 0

Депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев отправи запитване до четирима министри - на екологията, на транспорта, на финансите и на вътрешните работи, за складирането на няколко вида опасни химикали на пристанище „Бургас“ в близост до жилищни райони, за които съобщи преди дни.

На проверка заедно с члена на Националния съвет на „Да, България“ Димитър Найденов се установи, че на „Терминал 2А“ са изградени резервоари за сярна киселина с обща вместимост 50 000 тона, за течни горива с обща вместимост 5000 тона, резервоари за втечнен газ.

„Те се намират прекалено близо един от друг, като на практика са в близост до градската част на Бургас. Складираните товари са опасни и могат да предизвикат екологична катастрофа в случай на авария“, казва Мирчев в питането си.

И уточнява, че „Терминал „2А” и голяма част от пристанище „Изток” бяха дадени на един концесионер, свързан с братята Домусчиеви. Впоследствие на същия оператор беше даден и терминал „Запад”.

„Каква информация имате за складирането гореизложените товари, класифицирани ли са те като опасни, следователно кой е органът, издал съответните разрешителни за построяването на резервоари за горива и сярна киселина, на практика в градската част на Бургас и кога?“, пита Мирчев.

Ивайло Мирчев припомня, че концепцията за получаване на концесия на съществуващо пристанище предвиждаше частен инвеститор да вложи значителна сума за основен ремонт и разширяване на инфраструктурата и закупуване на ново товаро-разтоварно оборудване. В замяна на това операторът получава правото да оперира пристанището.

„Българските пристанища за обществен транспорт са важен елемент на националната сигурност. В тази връзка, държавата трябва да запази и да засили контрола си върху пристанищата за обществен транспорт от национално значение“, коментира Мирчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!