Ива Йорданова: Има вътрешно-морални граници, които човек не бива да прекрачва

ОFFNews Последна промяна на 28 януари 2015 в 18:35 6221 7

Ива Йорданова

"Ако през октомври подадох оставка, без да се намирам в конфликт на интереси, сега вече съм. Председателят на Агенцията за българите в чужбина се назначава след решение на Министерски съвет. Ако кандидатурата ми бъде преценена като най-добрата, спекулациите ще бъдат още по-големи".

Това заяви Ива Йорданова, известна като жената до икономическия министър Божидар Лукарски, в ефира на bTV. 

Йорданова беше назначена за зам.-председател на Агенцията за българите в чужбина на 16 октомври. Връзката й с Божидар Лукарски и това, че е заемала поста на председател в Контролния съвет на партията на Меглена Кунева „Движение България на гражданите“, предизвика вълна от недоволство срещу назначението.

Недоволството си от назначението на Йорданова изразиха и българи, живеещи в чужбина, които обясниха, че тя не е имала заслуги за организирането на изборите в чужбина, както беше посочено от Министерския съвет при назначаването й.

Ива Йорданова подаде оставка на 21 октомври и обяви, че ще участва в конкурса за директор на Агенцията.

"Човек може да работи за каузата си в институция и извън институция. Аз избрах втория начин. Взех това решение, когато партньорът ми се закле като министър. Смятам, че има вътрешно-морални граници, които човек не бива да прекрачва", заяви още Йорданова.

Тя беше категорична, че ще продължи да работи за българите в чужбина чрез гражданската платформа "Българи без граници".

"Платформата ще представлява интернет електронен блок, който ще събира проблемите на сънародниците ни в чужбина и ще уведомява институциите за тях", обясни Йорданова.

Българите в чужбина са хората, които правят България по-голяма и ако държавата няма идея как да ги интегрира, какъв е смисълът, коментира Ива Йорданова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.01 2015 в 18:50

Кампанията има няколко цели, но главното е да се ограничи даването на гражданство без оглед на аргументацията, включително и като се отрече българската принадлежност на цели общности, някои от които са неразделна част от българската история. Използваха се, разбира се, реални проблеми в ДАБЧ, но те се смесиха с принципно правилни тези, засягащи българската кауза отвъд Осогово.
Кампанията беше започната доста преди Йорданова изобщо да се сети за Агенцията за българите в чужбина. (Въпрос е дали в началото на управлението на Орешарски тя изобщо е чувала за нея). Започнаха я и проведоха няколко типа хора, обединени от общата кауза да отрекат българската принадлежност на сънародниците ни във Вардарска Македония, Голо Бърдо, Мала Преспа, Гора и т.н. Неграмотните чиновници в Министерството на правосъдието бяха начело, но не бяха сами.
Причините:
- идеологически подбуди – македонистките вдъхновители;
- опит да се прикрият следи от нечистопълтни практики, като си посочат кривиците на ДАБЧ - някои съвсем истински, други абсолютно фиктивни;
- външен натиск за ограничаване на предоставянето на гражданство на българи от чужбина; този натсик не се интересуваше от средствата, а от резултата; поддалите се на натиска български властимащи пък се интересуваха само ЕС да не им попречи на други далавери и бяха готови на всички отстъпки по теми, които не ги вълнуват толкова;
- добър и евтин начин за PR, за кариера, изявления и словесни изстъпления.
Всеки може да реши сам дали и към коя категория да причисли тази така компетентна персона като Ива Евгениев Йорданова.

29.01 2015 в 18:22

Може ли малко разяснения за кампанията срещу българите в Република Македония, в която се е включила Йорданова?

29.01 2015 в 10:31

Йорданова е толкова за ДАБЧ, колкото е Пеевски за ДАНС.

29.01 2015 в 10:19

Дайте на жената един медал, че като живее с министър няма да е шеф на нищо държавно и да приключим с темата, става ли?

29.01 2015 в 00:26

Гледах интервюто. И в него тази млада и амбициозна женица твърди, че за длъжността председател на ДАБЧ бил обявен конкурс, което е лесно установима лъжа. Няма конкурс по смисъла на закона, никъде в Заповедта за провеждане не публичното излушване (NB!) не се твърди такова нещо. Всеки администратор или юрист знае каква е разликата.
След като не е наясно с такива елементарни неща, как мога да й повярвам за другите смели обобщения. От тях съвсем не разбира.

29.01 2015 в 00:00

Проблемите на българите в чужбина, Иве, се представят и в момента на институциите, но точно такива като тебе ги потулват и дори работят срещу българщината. Справка - включването ти в антибългарската кампания на Министерството на правосъдието, която на практика отрича българската принадлежност на сънародниците ни в Република Македония, Голо Бърдо, Мала Преспа, Гора и т.н. Вместо да защитиш тази българи от една институция, която погазва законите, ти се включи в инспирираната отвън истерия. Срамно е!!!

28.01 2015 в 22:31

Ива Йорданова да твърди, че има кауза?! Абсурд! Освен ако не е превърнала в кауза македонистката доктрина.