Юристи създадоха портал за правата по време на криза

OFFNews 23 април 2020 в 16:31 2201 0

Съдии, адвокати и правозащитници създадоха #ПраваПоВремеНаКриза - портал за правата по време на кризата, предизвикана от коронавирусната пандемия.

Сред инициаторите на инициативата са съдия Нели Куцкова, адв. Михаил Екимджиев, съдия Калин Калпакчиев, адв. Мария Шаркова, съдия Владислава Цариградска, Надя Шабани, Екатерина Баксанова, Пролет Велкова, д-р Анелия Авджиева.

Извънредната ситуация, в която се намираме, изисква бързи и адекватни решения, но и анализ върху пораждащите се правни предизвикателства - за институции, бизнес, граждани, уязвими групи. 

Действията по време на извънредното положение трябва да са съразмерни на заплахата и ограничени във времето. Трябва и да са обосновани и пропорционални, когато поставят правата ни "под карантина". Иначе може да се породи криза след кризата - правна, демократична, засягаща дългосрочно върховенството на правото, категорични са юристите.

Първите материали в платформата са:
Статия на адв. Михаил Екимджиев, която хронологично проследява мерките, предприети от държавата в първия месец от обявеното извънредно положение, засягащи основни права и свободи и дава оценка за тяхната законосъобразност и необходимост.
Видео разговор с адв. Мария Шаркова и д-р Анелия Авджиева, социален антрополог, за проблемите на ромските групи и възможни по-добри решения за здравна подкрепа.
Инициативата е отворена за всички юристи, които се натъкват на конкретни казуси и желаят да споделят опит и информация с добавена стойност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews