Quantcast

Искат и жълта зона за паркиране в Младост и Люлин

БСП настоява за ново общинско предприятие

OFFNews Последна промяна на 03 февруари 2016 в 12:59 10992 11

Ново общинско предприятие да се създаде в София и то да събира парите от платеното паркиране, искат съветниците от групата на БСП в Столичния общински съвет. 

Те ще настояват парите от таксите за временен престой на превозните средства в "синя" и "зелена" зона на столицата да не постъпват в търговското дружество "Център за градска мобилност" (ЦГМ), както е в момента, а да влизат в бъдещото общинско предприятие. 

"Целта на решението е средствата от платения престой на МПС-та в центъра на София да отиват за изграждането на подземни и надземни паркинги, обясни председателят на групата на БСП в СОС Калоян Паргов. И до ден-днешен обаче Столична община не използва парите от платеното паркиране за тази цел, а ЦГМ пълни дупките в бюджета си с тях. Концепцията за инвестиране на средствата от "синя" и "зелена" зона е провалена. Затова предлагаме да бъде създадено общинско предприятие. Така парите от платеното паркиране ще постъпват в него и реално ще влизат директно в бюджета на СО, а кметът и администрацията ще имат възможност да ги насочват към конкретни инвестиционни проекти.".

Заместник-председателят на Комисията по транспорт в СОС Калоян Паргов коментира и идеята на няколко от кметовете на райони в София да бъде разширена зоната за платено паркиране. Предложението е тя да обхваща още 6 квартала - "Лозенец", "Възраждане", "Средец", "Триадица", "Красно село" и "Оборище". 

"Проблемът с платеното паркиране трябва да бъде решен цялостно и всеобхватно, каза Калоян Паргов. Не е добре да работим "на парче" според исканията на кметовете или гражданите. Още на 12 февруари 2014 година в Комисията по транспорт бяха внесени предложения от граждани от въпросните 6 квартала за разширение на зоната за платено паркиране. Най-тежък е случаят за онези столичани, които живеят на границата на сегашната зона. Те имат много сериозен проблем с паркирането пред собствените си домове. Имаме предложения и от кметове на жилищни комплекси като "Младост" и "Люлин" за създаване на "жълта" зона с цел да бъде регулиран трафикът и да бъдат разрешени проблемите с паркирането на големите булеварди в тези райони", допълни Паргов. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.02 2016 в 16:46

Ей незнам какви животни сме ние българите ,но определено е някакъв несъществуващ на друго място вид! Какво трябва да се случи за да му светне на някой червената лампа? На фона на нулевата отчетност за какво ни се харчат парите и безочливото и нагло раздаване на обществени поръчки ,на фона на откровенната кражба и ощетяване от всеки следващ некачествен "видим" разбираш ли проект ние се ядем един друг вместо да изметем крадливото племе. Защо гласувахте за този самоковски урод на последните избори ,нима не виждате ,че всичко се прави за да си усвояват и да ви се дърпа от джоба. Защо гласувахте за Боко та нали той като кмет ви обеща завод за боклук след две години , премахване на паяците веднагически и пълно премахване на помиярите от улиците!? Защо хора ,защо го правите?! Какво получихме от 2007-ма досега и с какво се подобри градската среда?! Пътувате ли поевтино, пътувате ли по-бързо, по-чисто ли е около вашето жилище, по-безопасно ли е или можеби има повече залени площи!? Аз ви казвам от моята гледна точка, че на всичките въпроси отговора е НЕ!! Сега ще излезнат 100 човека и ще кажат ,че се били направили много неща, да съграждани правят се някакви работи ,но какъв е резултата и не е ли грешен пътя по който се върви?! А можеше просто да се приеме едно просто решение на СОС за забрана за строежи на огромни търговски площи в ЦГЧ ,за рестрикции по отношение на уплатняване на жилищтните квартали, за забран за строеж на жилищна сграда без съответстващи на нуждите и надземни парко места и зелени площи, въобще едни такива простички работещи решения, чиито резултати щяха да обезмислят днешната тема!

03.02 2016 в 16:38

"Имаме предложения и от кметове на жилищни комплекси като "Младост" и "Люлин" за създаване на "жълта" зона с цел да бъде регулиран трафикът и да бъдат разрешени проблемите с паркирането на големите булеварди в тези райони", допълни Паргов."

Това ми звучи като абзац от известния виц от времето на светлия социализъм: "а въженцето /за бесенето/ вие ли ще ни го осигурите, или ние да си го носим"!

03.02 2016 в 14:49

Toва за "жълтата зона" в квартали като Младост и Люлин е добро решение.Да го направят на жилище по един безплатен стикер а за всяка следваща кола по 200-300лв на година.
То стана като автоморга навсякъде. Има апартаменти по 2-3 трошки, отделно тези квартали са като паркинг за служебни автомобили.

03.02 2016 в 14:25

Вместо да строите паркинги и да издавате разрешения за строеж на жилищни и офис сгради само при осигурени парко-места, искате да събирате пари като боядисвате линии. ОСТАВКА?

03.02 2016 в 14:20

И като напишеш този удивителен знак (!) накрая, да не би да получаваш безплатен стикер за 1 година? Нали втори автомобил в домакинството е на "троен размер" и какво става? 100+300=400/2=200. Аз плащам 0 защото си имам двор и гараж. И малко сухи фъшкии от камилите да си вземеш за кафето.
Тъпак.


Плащал бил той... а парите потъват извън общинския бюджет вече коя година? Коя бе келеш смотан? Защо парите от платеното паркиране не отиват на първо място за изграждане на буферни паркинги? Нали с тази ОСНОВНА цел започнаха!

03.02 2016 в 13:48

Нещо на теб ти убягва. Никой не ползва зона безплатно. Живущите в квартала ще плащаме ~100лв. на година. За кучешчите лайна в Лозенец - наистина е най-осраният квартал и трябват жестоки глоби.

03.02 2016 в 13:45

@Уятми Гояж
Глупостите ти хахо не ги разбирам и не мога да коментирам! Зелената зона е 100 лв. а не 150!

03.02 2016 в 13:38

Абе на какви наркотици сте? Къде в младост се паркира по булевард и да пречи на движението?

03.02 2016 в 13:38

Да бе, знаем, че си ги събираш. И после ги сушиш и си правиш кафе с малко леблебия.
А безплатното ще къде 150лв за първа кола и 300 и нагоре за втора. Кво му плащаш - няма и 50ст на ден!

03.02 2016 в 13:32

@уточнител
Нещо май ти отбягва! Тези дето живеем в Лозенец ще ползваме зоната пред домовете си безплатно! А разните спиращи ще трябва да заплащат! Неправилното спиране, което визираш се влиае не от синя/зелена зона а от ЗДП! Лайната на кучето си ги събирам!