Искат и жълта зона за паркиране в Младост и Люлин

БСП настоява за ново общинско предприятие

OFFNews 03 февруари 2016 в 12:59 12117 11

Ново общинско предприятие да се създаде в София и то да събира парите от платеното паркиране, искат съветниците от групата на БСП в Столичния общински съвет. 

Те ще настояват парите от таксите за временен престой на превозните средства в "синя" и "зелена" зона на столицата да не постъпват в търговското дружество "Център за градска мобилност" (ЦГМ), както е в момента, а да влизат в бъдещото общинско предприятие. 

"Целта на решението е средствата от платения престой на МПС-та в центъра на София да отиват за изграждането на подземни и надземни паркинги, обясни председателят на групата на БСП в СОС Калоян Паргов. И до ден-днешен обаче Столична община не използва парите от платеното паркиране за тази цел, а ЦГМ пълни дупките в бюджета си с тях. Концепцията за инвестиране на средствата от "синя" и "зелена" зона е провалена. Затова предлагаме да бъде създадено общинско предприятие. Така парите от платеното паркиране ще постъпват в него и реално ще влизат директно в бюджета на СО, а кметът и администрацията ще имат възможност да ги насочват към конкретни инвестиционни проекти.".

Заместник-председателят на Комисията по транспорт в СОС Калоян Паргов коментира и идеята на няколко от кметовете на райони в София да бъде разширена зоната за платено паркиране. Предложението е тя да обхваща още 6 квартала - "Лозенец", "Възраждане", "Средец", "Триадица", "Красно село" и "Оборище". 

"Проблемът с платеното паркиране трябва да бъде решен цялостно и всеобхватно, каза Калоян Паргов. Не е добре да работим "на парче" според исканията на кметовете или гражданите. Още на 12 февруари 2014 година в Комисията по транспорт бяха внесени предложения от граждани от въпросните 6 квартала за разширение на зоната за платено паркиране. Най-тежък е случаят за онези столичани, които живеят на границата на сегашната зона. Те имат много сериозен проблем с паркирането пред собствените си домове. Имаме предложения и от кметове на жилищни комплекси като "Младост" и "Люлин" за създаване на "жълта" зона с цел да бъде регулиран трафикът и да бъдат разрешени проблемите с паркирането на големите булеварди в тези райони", допълни Паргов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!