И последните участници в Национална антарктическа експедиция се връщат

OFFNews 26 март 2024 в 16:40 955 0

Завръща се и последната група участници от 32-рата Национална антарктическа експедиция

Снимка БТА

Завръща се и последната група участници от 32-рата Национална антарктическа експедиция

Последната група участници от 32-рата Национална антарктическа експедиция се завръща утре, сряда, 27 март, в 15:35 часа, нa терминал 2, на летището в София, с полет от Рим, съобщиха от Българския антарктически институт.

В групата, която се завръща у нас, са заместник директорът на Националния център за полярни изследвания Драгомир Матеев, командирът на Българската антарктическа станция “Св. Климент Охридски” по време на експедицията Камен Недков, лодководачът и полеви асистент Елка Василева и строителите на лабораторния блок - Кирил Жечев, Николай Иванов, Тодор Тодоров, Валентин Александров и Дамян Морандов.

От Българския антарктически институт припомнят, че освен екипажът на военния научноизследователски кораб “Св. Св. Кирил и Методий” (НИК421), който беше неразделна част от експедицията, участие в нея взимат над 49 души, сред които един шотландски, един турски, двама португалски и двадесет и двама български учени, двама лекари и шестима журналисти.

Сред основните успехи на тази експедиция, паралелно с реализирането на множество научни проекти, е завършването на строежа на новия модерен лабораторен блок на остров Ливингстън.

Окончателно експедицията ще прилючи със завръщането на НИК 421 в пристанище Варна, което се очаква да се случи на 3 април 2024 г.

***

По време на 32-рата българска експедиция до Антарктида, БТА публикува видеоинтервюта с български антарктици. БТА представя и всички научни проекти с видео, снимки и текстови материали, подготвени съвместно с учените преди заминаването им.

Рубриката "България – Антарктида: Корабният дневник на БТА" дава подробна информация за цялото плаване на кораба "Св. св. Кирил и Методий" до Антарктида и обратно, за престоя му там, както беше по време на историческото първо плаване до Ледения континент през 31-вата експедиция в края на 2022 г. и началото на 2023 г. Тогава само БТА имаше кореспондент на борда - Константин Карагьозов, който предаваше новини за всеки от 127-те дни на експедицията в текст, видеоматериали и снимки. През юни БТА издаде на български и английски език брой на списание ЛИК "До Антарктида и назад под български флаг", посветен изцяло на историческата експедиция.

Цялата информация на БТА за българските научни изследвания на Антарктида и подпомагането им от българския военен научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий", както и другите дейности на българската антарктическа база, отново е достъпна и за всички медии на български и на английски език на интернет страницата на агенцията в разделите „България – Антарктида: Корабният дневник на БТА" / "Bulgaria - Antarctica: BTA's log".

БТА има и Национален пресклуб на борда на кораба и откри пресклуб в българската антарктическа база на остров Ливингстън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!