Хора с увреждания излизат на протест със затворнически номера

ОFFNews Последна промяна на 09 май 2019 в 10:15 1464 0

Нов протест на хората с увреждания. Те се събират пред сградата на Министерството на труда и социалната политика. Според организаторите на акцията, в последните години няма реална промяна в начина на живот на нуждаещите се. Те имат притеснения и заради начина, по който ще се определя индивидуалната оценка на потребностите в новия Закон за личната помощ.

Едно от основните им опасения е, че предвидените часове за личен асистент на месец няма да отговорят на реалните им нужди и ги обричат на домашен затвор. Затова днес хора с увреждания ще излязат пред ресорното министерство с табели със затворнически номера.

Зам.-министър Зорница Русинова коментира пред БНТ, че са винаги отворени за диалог с всяка една от организациите на хората с увреждания:

"Ще чуем исканията на хората с увреждания, готови сме да ги приемем и ако има пробойни в закона, те ще бъдат обект на промяна."

 Русинова каза, че като общество дължим много на хората с увреждания и ще продължи работата в тази насока. Миналата година бяха приети ключови закони. Според нея става въпрос за качествени закони, но за момента са минали само пет месеца от прилагането им. 

„Надяваме се, че няма да има нови протести. Всеки един закон, когато започне да се прилага, може да бъде надграждан. За нас работата с хора с увреждания винаги е била приоритет“, допълни зам.-министърът. Тя обясни, че социалното министерство стартира нова услуга в помощ на хората с увреждания, както и възрастните хора, нуждаещи се от специални грижи.

„Работим по подзаконовата нормативна уредба, днес дори имаме възможност с около 30 общини да подпишем договори по схемата патронажна грижа. Това е нова услуга през общините в България, тъй като голяма част от хората с увреждания, както и възрастните хора имат нужда не само от социална работа и личен асистент, но и от медицинско лице, което да ги посещава. С новата услуга до два часа на ден такова лице – болногледач или медицинска сестра, ще може да посещава хората в такава нужда“, обясни зам.-министърът.

Русинова допълни, че към този момент са подадени 120 проекта от общините, крайният срок за останалите е 10 май. Условията за кандидатстване по новата услуга са събиране на целева група от минимум 50 човека, а финансирането ще се определя според размера на общините.

„Целта е да надградим дейността на социалния патронаж и всички останали услуги. Надяваме се над 15 000 човека да могат да ползват тази услуга“, каза Русинова.

Зам-министърът коментира и спряната Стратегия за закрила на детето, която предизвика редица публични възражения: 

„Законът за закрила на детето подкрепя децата, които са изпаднали в риск. Надявам се всички мерки по отношение на подкрепа на семейството, които сме предприели, да продължим да работим по тях“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови