Хасан Адемов: Ако няма таван на пенсиите, някои ще вземат 10 000 лв.

OFFNews 19 септември 2013 в 09:51 3336 9

Хасан Адемов, социален министър.
Хасан Адемов, социален министър.

Отпадането на тавана за пенсиите би мотивирало работещите да внасят по-високи осигуровки, но в същото време би отворило голяма пропаст между хората с високи и ниски пенсии, коментира социалният министър Хасан Адемов.

Взимането на справедливи решения в социалната политика е трудна задача. Това, което е справедливо за един, е несправедливо по някакъв начин за друг. Затова трябва да се търсят обмислени и балансирани решения, понеже социалната система в България е солидарна, каза той пред bTV.

Ако отпадне сега съществуващото правило най-високата пенсия да е 35% от максималния осигурителен доход (сега той е 2200 лева - б.р.), стотици хора ще взимат над 2000 лева пенсия, някои по 3000, а има и такива, които ще са с 10 000 лева месечно от държавната хазна. Сами разбирате, че възниква голямо противоречие с пенсионерите с минимални доходи - около 600 000 души, посочи министърът.

Адемов увери, че замразяването на пенсионната реформа – увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране, е само временна мярка. Тя ще важи само за 2014 година, за да даде „глътка въздух” на около 13 600 души – ако желаят, те ще могат да се пенсионират при условията от 2013 година.

 „Идеята е да си отдъхнат хората от увеличението на възрастта за пенсиониране с по 4 месеца на година. Разчетите на НСИ показват, че в България възрастта и стажът са увеличени многократно повече от в останалите страни. Говоря за 2000 година, когато стажът за жените беше вдигнат от 20 на 34 година. Предложението е сега да са 37. Това е ужасен товар”, подчерта Адемов и все пак уточни, че вдигането е безалтернативно на базата на демографската криза в страната – въпросът бил как то да стане най-безболезнено за гражданите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!