Харви Уайнстийн е държан в "средновековни" условия в зловонна и нехигиенична килия

Ако бъде признат за виновен, Харви Уайнстийн може да получи допълнителни над 100 години зад решетките

Искра Ангелова 12 октомври 2022 в 15:54 1369 1

Харви Уайнстийн

Снимка Getty Images

Харви Уайнстийн е държан в "средновековни условия" според адвоката му

Опозорилият се бивш филмов продуцент Харви Уайнстийн е държан в "почти средновековни" условия в килията, където всеки ден чака за съдебния си процес в Лос Анджелис, заяви адвокатът му, цитиран от Асошиейтед прес и Франс прес.

Уайнстийн, продуцирал филми като "Криминале" и "Влюбеният Шекспир" и властвал дълго време над Холивуд, от понеделник е подсъдим за изнасилване и сексуално посегателство над пет жени в хотели в Бевърли хилс и Лос Анджелис между 2004 и 2013 г.

Ако бъде признат за виновен, Харви Уайнстийн, който пледира невинен по всички обвинения, може да получи допълнителни над 100 години зад решетките. По-рано, в първия му процес в Ню Йорк през 2020 г., бившият продуцент беше осъден на 23 години затвор.

Първите два дни от процеса в Лос Анджелис бяха посветени до голяма степен на избора на съдебни заседатели. Във вторник обаче адвокатът на Харви Уайнстийн привлече вниманието на съдията към условията на задържането му.

Килията, в която бившият холивудски магнат, придвижващ се в инвалидна количка, чака преди изслушванията, е "нехигиенична, зловонна", заяви адвокатът му Марк Верксман.

"Условията са почти средновековни. Загрижен съм за здравето му и способността му да преживее това мъчение, без да получи инфаркт или инсулт", пледира адвокатът, като припомни, че клиентът му е на 70 години и седи сам с часове в инвалидната си количка, преди да бъде върнат в затвора.

Съдия Лиса Ленч увери Верксман, че ще разговаря със служителите, отговарящи за задържането на Уайнстийн по време на процеса, но допълни, че нейните правомощия по въпроса са ограничени.

Очаква се изборът на съдебни заседатели да продължи още няколко дни, а самият процес - около два месеца.

Вълната от обвинения срещу Харви Уайнстийн се отприщи през 2017 г. Присъдата на бившия продуцент в Ню Йорк, чието обжалване беше отхвърлено, беше голяма победа за движението #Аз също (#MeToo).

Общо близо 90 жени, сред които холивудски звезди като Анджелина Джоли, Гуинет Полтроу и Розана Аркет, са обвинили Харви Уайнстийн в тормоз, сексуални посегателства или изнасилване. Много от тези случаи обаче са с изтекла давност, като някои от тях датират от 1977 г.

Уайнстийн винаги е отричал обвиненията, както в Ню Йорк, така и в Калифорния, твърдейки, че е имал съгласието на жените.

Бившият продуцент е обвинен и във Великобритания за сексуални посегателства от 1996 г.

Обвиненията срещу него са "недоказани, неправдободобни и неоснователни", каза адвокат Марк Верксман пред пресата през юли 2021 г., заявявайки, че няма съдебномедицински доказателства или надеждни свидетели, които да ги подкрепят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови