Гражданската подписка за помилването на Иванчева и Петрова бе внесена в президентството

OFFNews 16 ноември 2022 в 16:31 1426 0

подписка

Снимка фейсбук профил на Десислава Иванчева

Групата внесе подписката за помилване в президентството.

Гражданската подписка за помилване на осъдените за подкуп бивш кмет на столичния квартал "Младост" Десислава Иванчева и бившата й заместничка Биляна Петрова бе внесена от лидера на "Изправи се.БГ" Мая Манолова, адвокатите на двете и приятели в президентството.

Това става ясно от съобщение и снимки на профила на Иванчева във фейсбук.

Само за четири дни са събрани 4000 подписа в подкрепа на помилването им, като 3000 от тях са постъпили по електронен път, а останалите - на хартия.

В поста се изказват благодарности за подкрепата лично на Манолова "за човешкото и сърдечно отношение и назад във времето, когато беше омбудсман и показа при какви условия живеят затворниците", на БОЕЦ за подписката пред Съдебната палата, за грижите на Албена Белянова към сина на Десислава Иванчева - Валентин-Александър, и към организацията "Зелен Младост".

"Всички с голяма надежда очакваме решението на г-жа (Илияна) Йотова! Деси и Били със свито сърце се надяват да могат да прегърнат своите близки хора скоро!", се казва още в съобщението.

Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров бяха задържани при акция в центъра на София на 17 април 2018 г. Иванчева е осъдена на шест години затвор, 12 000 лв. глоба и лишаване от право да заема ръководна държавна и общинска длъжност за осем години. Петрова е осъдена на пет години затвор, 10 000 лв. глоба и лишаване от право да заема длъжност за шест години. Дюлгеров получи четири години затвор, 8000 лв. глоба и е без право да заема длъжност за срок от шест години.

Преди дни адвокатът на Десислава Иванчева - Николай Хаджигенов, изпрати молба до президента за помилването й. А ден по-късно вицепрезидентът Илияна Йотова обяви, че се надява през тази седмица да получат всички документи, да заработи Комисията по помилване, след което да започне дискусия по случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!