Гражданите на Димитровград излязоха на протест срещу местния ТЕЦ

OFFNews 05 декември 2021 в 14:00 1793 0

Замърсяване със серен диоксид в Димитровград изкара хората от града на протест. Според тях проблемът е в ТЕЦ „Марица 3”, който от лятото работи след дълги години в студения резерв, съобщи Нова тв.

Ден преди недоволството на хората ТЕЦ-ът спря. Според ръководството му това е станало заради ремонт. Преустановяването на дейността се случва и ден след като от регионалната екоинспекция заявиха, че вероятно от следващата седмица ще наложат принудителна мярка заради неизпълнени предписания.

"ТЕЦ „Марица 3” спря поради планов ремонт, който предвиждаме всяка година по това време. По време на него ще се опитаме да изпълним или поне да започнем част от предписанията, наложени от РИОСВ", обясни юрисконсултът на централата Юлиян Семерджиев.

Хората от града настояват ТЕЦ-ът да спре работа, защото смятат, че е основен замърсител на въздуха. Освен отчетените превишения на нормите за серен диоксид, местните разказват, че непрекъснато се налага да почистват терасите и автомобилите си заради изпусканите вещества от комините.

От централата отричат те да са основен замърсител.

Днешният протест е втори в рамките на около месец. От РИОСВ уточниха, че заради нередности в самите сгради на ТЕЦ-а ще поискат принудителна мярка по спирането ѝ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови