Quantcast

Граждани поискаха парламентарна комисия за частния съдебен рекет

OFFNews Последна промяна на 03 април 2014 в 15:39 2570 1

ЧСИ

Временна анкетна комисия за проучване на факти и обстоятелства около нарушения, извършени от частни съдебни изпълнители предложи днес гражданският съвет към Комисията за взаимодействие с гражданските организации в Народното събрание.#

Представителите на гражданското общество в парламента настояват за мораториум върху предварителното изпълнение на частните вземания и за пълна ревизия на регистрираните частни съдебни изпълнители (ЧСИ).

Председателят на комисията Мая Манолова изрази съмнение, че подобна парламентарна комисия ще бъде работеща, с оглед на факта, че в България има над 160 регистрирани ЧСИ-та.

Депутатът на "Коалиция за България" Страхил Ангелов представи внесеното в края на март предложение за таван на таксите за ЧСИ-тата.

Той заяви, че в момента длъжникът е "последна дупка на кавала", защото неговият интерес не е защитен по никакъв начин от закона. Според Ангелов е необходимо таксите за работата на ЧСИ-тата да бъдат регламентирани по закон, а не както досега - да се определят с указ на Министерски съвет по предложение на правосъдния министър. Депутатът предлага таванът на комисионните на ЧСИ-тата да бъде 50% от натрупаните задължения. Ангелов предлага още преференция за гражданите, които са изплатили доброволно задълженията си в рамките на упоменатия срок.

На заседанието присъстваше и омбудсманът Константин Пенчев. Той предупреди, че законодателството, касаещо ЧСИ-тата трябва да се разглежда много внимателно, така че да не се наруши балансът между кредитори и длъжници.

Според Пенчев е неправилно на думите "частни съдебни изпълнители" и "взискатели" да се гледа като на мръсни думи.

"Чии интереси защитават частните съдебни изпълнители и държавните съдебни изпълнители? Интересите на взискателя, ама взискателят не е онзи олигарх - лошият човек, аз съм имал случай с много взискатели - работници, т.е. ЧСИ върши работа и на тези хора", изтъкна Пенчев.

Той бе категоричен, че са необходими спешни промени в Закона за частните съдебни изпълнители и в Гражданско-процесуалния кодекс, например - длъжникът да може да оспорва оценката на имота си.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.04 2014 в 17:26

Софийска вода съди длъжник: Дава делото на ЧСИ. Дългът е 700 лв. Длъжникът получава решението и разбира, че дължи и още 600 лв. такси на ЧСИ. При въпрос за какво са тези такси, отговорът е, че са законни. Проверили в 20 банки дали има длъжника сметки и 20 по 20 ето ти 400.По закон само при искане от взискателя и заплащане предварително на исканите действия от страна на ЧСИ той трябва да ги извърши. Познайте дали Софийска вода е платила 600 лв. и поръчала на ЧСИ тези проверки за дълг от 700 лв.??????