Глоби до 3000 лв. за липса на информация за алергените в менютата

OFFNews 02 февруари 2015 в 09:45 5463 2

Пламен Моллов, шеф на БАБХ.

От 1 февруари Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва да глобява заведенията за хранене, които не посочват на видно място има ли алергени в предлаганите от тях храни.

Изискването за обозначаване на алергените е от 13 декември 2014 г., когато влезе в сила новият европейски регламент за етикетиране на храните.

Още оттогава БАБХ има право да налагат санкции, но по настояване на земеделското министерство и на браншови организации имаше период на толеранс - до 1 февруари тази година. 

"Има заведения, които са изрядни - по-големи, по-утвърдени вериги. Все още обаче има места, в които подобен списък с алергени няма".

Това обяви днес пред bTV шефът на БАБХ Пламен Моллов.

"Алергените са например лактозата в млякото, глутенът, рибата също представлява алерген. Те са подробно изброени в едно приложение на Регламент 11/69. Това са зърнените храни, рибата, яйцата, млякото, млечните храни, ядките, соята", уточни Моолов.

Когато една храна съдържа една от тези съставки, това трябва да бъде обозначено. Ако обаче самата храна е алерген, примерно ако се предлага риба в едно заведение, тя не трябва специално да се отбелязва като алерген.

За неспазване на това изискване агенцията ще налага глоби по закона за храните, според който за неправилно етикетиране санкцията е от 250 до 1000 лв. За едноличните търговци глобите са между 500 и 3000 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков