Глоба заплашва агресивните, които пречат на преброителите

Числото на броилите се електронно е по-малко от очакваното, обяви шефът на НСИ Сергей Цветарски

OFFNews 01 октомври 2021 в 09:54 1812 0

Хората, които проявяват агресия към преброителите, ще бъдат глобени, обяви председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски пред БНТ.

"Ще има глобени, не в голям размер, които агресивно пречат да се извърши преброяването по домовете", бе категоричен шефът на НСИ.

Доста по-ниско от очакваното е числото на преброилите се електронно - 2 403 458. Вчера изтече последният срок за това.

"В началото нашият сайт беше атакуван, което не позволи на хората да достигнат до приложението и да се преброят електронно. Призовавам хората, които ще бъдат посетени от преброителите, нека им съдействат. Продължаваме с обхода", допълни Сергей Цветарски.

По думите му са взети мерки, преброителите са снабдени със средства за защита от коронавирус, проверени са за чисто съдебно минало, спазват отстоянието.

"Декември месец ще имаме първите данни, окончателните данни ще са готови в средата на 2022 г.", съобщи Цветарски.

Според него е необходим по-добър адресен регистър при следващото преброяване.

"Най-добре е хората да намерят контакт с преброителя или да издиктуват по телефона кода, който са получили при електронното преброяване", препоръча той.

В следващите дни хората, които не са се преброили през интернет, ще могат да го направят само чрез преброителите. Срокът за обхода по домовете е до 20 ч. на 10 октомври, вместо до 3 октомври, както беше планирано първоначално.

Промяната бе направена, тъй като удължаването на срока на онлайн преброяването до 30 септември и паралелното провеждане на изследването по двата метода е създало известни затруднения в организацията на процеса. Така след приключването на електронното преброяване щяха да останат само 3 дни, в които да бъдат преброени лицата, които не са попълнили електронна карта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!