ГИТ: За извънреден труд по празниците се плаща четворна заплата

OFFNews 22 декември 2020 в 14:00 2553 0

При работа на официални празници работодателите са длъжни да изплащат минимум двойно възнаграждение на работниците и служителите си, напомнят от Главната инспекция по труда.

За посрещането на Рождество Христово празничните дни са 24, 25 и 26 декември. Празничен е и 1 януари 2021 г. Заплащането достига четворен размер, ако в тези дни се работи и извънредно, тъй като трудът се изплаща със 100% увеличение.

28 декември е неприсъствен заради празничния 26 декември, който е в почивен ден. При работа в почивен и неприсъствен ден се заплаща с увеличение от 75% само положеният извънреден труд. Извънреден в празнични, почивни и неприсъствени дни е трудът за работещите на ненормиран работен ден или при подневно отчитане на работното време и той се възлага със заповед.

При въведено сумирано отчитане на работното време за работещите по график на официален празник положеният труд не е извънреден, поради което работодателят дължи само двойно възнаграждение. В тези случаи извънредният труд се заплаща в края на периода, за който е въведено сумираното отчитане на работното време с 50% увеличение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови