Гимназията по промишлен и енергиен монтаж в с. Габаре тъне в разруха (снимки)

Невена Илиева 23 февруари 2017 в 17:03 14287 3

Снимки на Средното професионално техническо училище по промишлен и енергиен монтаж (СПТУ) в с. Габаре, община Бяла Слатина, предизвикаха остра реакция в социалните мрежи. 

Кадрите показват, че сградата на училището в момента е на крачка от пълен разпад. 

Снимка: Йордан Йорданов Дълес

През 2007 г. поради липса на ученици властите на с. Габаре и община Бяла Слатина решават да закрият училището. В продължение на година сградата е охранявана, но вече близо 10 г. собствеността на общината няма охрана и е подложена на грабежи и вандалски прояви.

Тъй като не се стопанисва от никого, районът на сградата очевидно не е безопасен - снимките показват падаща мазилка, липсващи прозорци и врати. Почти навсякъде дървените елементи липсват.

Снимка: Йордан Йорданов Дълес

Кметът на селото Елена Василева разказа пред ОFFNews, че са подадени множество сигнали до прокуратурата във връзка с грабежите и събарянията, но от институцията определяли кражбите и престъпленията "маловажни". 

Снимка: Йордан Йорданов Дълес

Тя допълни, че през 10-те години на разруха е имало само едно предложение за закупуване на част от базата на училището с цел възстановяване и използване, но това така и не се е случило. 

За съжаление в момента никой не се заема да каже каква ще е съдбата на голямата и красива сграда на бившето професионално училище в с. Габаре. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

3

SC

24.02 2017 в 00:26

„голямата и красива сграда“...

А?! Къде? Този паралелепипед на последната снимка ли? Странни схващания за архитектурна естетика.