Цяло училище се вдигна на протест срещу агресивен третокласник

OFFNews 26 януари 2017 в 10:38 18582 8

Агресивен третокласник и нежеланието на институциите да решат проблема с него накараха цялото 19-то СУ в София да се вдигне на протест със заплахи от учители да излязат на ефективна стачка.

Заради проблема с детето от трети клас родители отказаха да пускат децата си в клас в началото на тази седмица, съобщава bTV.

Въпросният ученик е преместен от 20-то в 19-то училище именно заради агресивно поведение, но когато законът позволяваше такава мярка. Съгласно новите разпоредби ученици до четвърти клас не могат да бъдат местени като наказание.

Родителите на детето отказват да признаят че има проблем и отказват съдействие, категорични са учителите и родителите.

Директорката Детелина Арнаудова е подала оставка в знак на протест срещу безразличието на институциите към проблема.

Тя е информирала още през октомври Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) за деца в риск, но оттам нищо не са предприели. Ако социалните служби не си свършат работата с родителите, ние няма какво да направим, коментира Арнаудова.

Детето ще бъде преместено в друго училище, където има ресурсни учители, съобщиха от Министерството на образованието след разговори с Регионалното управление на образованието София- град, Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование и родителите на ученика от 19 СУ „Елин Пелин“ в София. 

Междувременно отношение взе и синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа". В изявление, цитирано от БТА, се казва, че синдикатът е сериозно обезпокоен от ситуацията в 19-то средно училище "Елин Пелин". В синдиката ежеседмично пристигат сигнали от родители за агресивни ученици и за липса на механизъм в училище, който да защити ученици и учители от невъзпитано и брутално поведение на ученик, проявяващ физическо насилие над останалите участници в образователния процес. От синдиката ще предложат промяна в новия училищен закон и в държавните образователни стандарти за приобщаващото образование.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12021

7

bls

26.01 2017 в 15:03

Правилно ли да разбирам, че един третокласник е разказал играта на цялото училище .. егати до къде стигнахме .. преди 15 години набързо щяха да го оправят ..

15509

6

Бухльо

26.01 2017 в 14:46

Оффнюз,протестът не е срещу третокласника, който си е дете и самото то има нужда от помощ. Протестът е срещу тъпите институции, изоставили хората, да се оправят сами.

42249

5

Denis Rizanov

26.01 2017 в 14:35

Абсурдността на законовата ситуация в този случай може да доведе до абсурдни мерки за разрешаването и. Например - няма проблемен ученик, няма проблем.
Защо тази прословута агенция за закрила на детето не се намеси?! Те не виждат ли проблем в този случай?

12066

4

Иван

26.01 2017 в 13:13

Да бе, когато ни изнася прилагаме педантично всяка разпоредба, а иначе закони няма, ред няма, каквото каже директорът - това е.

12007

3

tikvenik

26.01 2017 в 13:02

Иване ти прочете ли статията?
"Съгласно новите разпоредби ученици до четвърти клас не могат да бъдат местени като наказание."

12066

2

Иван

26.01 2017 в 12:31

Директорката не може ли да прояви характер и инициатива и да изключи проблемния ученик? Безхаберието на институциите си е налице, но на нея никой не й пречи да направи необходимото по въпроса - оставката й няма да реши проблема на това училище.