Фандъкова: Добре, че почистваме речните корита, няма сериозни щети след бурята в София

OFFNews Последна промяна на 19 юни 2018 в 09:42 6377 1

Обстановката в София след снощната буря вече е нормална, за кратко време паднаха 50 л на квадрат, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по БНР. 

Бурята причини наводняване на подлези и приземни етажи в частни и обществени сгради и затрудни за кратко движението на градския транспорт.

През цялата нощ екипите на аварийно-спасителното звено, както и на Пожарната, продължиха да работят по отстраняване на последствията от пороя“, каза Фандъкова и добави: „За много кратко време паднаха около 50 литра на квадратен метър и това създаде сериозни проблеми по отношение на завирявания както на подлези, така и на улици и булеварди. За радост пороят не създаде проблеми с общинските язовири и реките. Беше чувствително повишено нивото на реките, но към момента нивото им се понижава, общинските язовири се изпускат контролирано, следят се нивата, обясни Фандъкова. 

Според нея екипите са реагирали, освен на отводняване и почистване на наносите от уличните платна и подлезите, и на много сигнали за наводнени сгради. 

Кметът на София съобщи, че хората, чиито жилища са пострадали, могат да се обърнат за помощ към аварийните екипи.

За наводнените метростанции в София Фандъкова каза, че метрото се е движело през цялото време по график и са взети мерки от „Метрополитен“, за да се избегнат инциденти с хора. 

„Не е спирано движението на метрото. В няколко станции, през стълбищните клетки, при такова количество вода имаше наводняване на отделни участъци. Тези входове бяха затворени. Към момента всичко е почистено, няма установени щети. Като цяло няма сериозни щети по транспортната инфраструктура в целия град с изключение на пътища и улици в планинските участъци, където съвсем обяснимо все още се работи по отстраняване на наносите“, каза тя.

Кметът увери, че се е реагирало приоритетно и Общината е имала много добра координация със службите на пожарната, на „Пътна полиция“ и на СДВР. 

В София има хиляди шахти, никой не може да каже, че всички са почистени.Но много показателен е фактът,когато спре обилният валеж колко бързо се оттича водата. Оценките ще ги даваме по-късно за това кой си е свършил работата и кой не, каза още Фандъкова. 

„Ние предприемаме много сериозни действия по превенция, освен почистването на шахти, което е постоянно задължение както на фирмите, така и Софийска вода и Столичния инспекторат, но освен това ежегодно почистваме около 50-100 км годишно речни корита, дерета. Това дава своето отражение, защото всички, които минаваха покрай големите реки в София, колко много бяха покачили нивата си. Ако не бяха почистени техните корита, можеше да станат сериозни наводнения. Аз по график днес имам проверка на почистването на речни корита, така че със сигурност ще коментираме превантивната работа, коментира Фандъкова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8329

1

Шопа

19.06 2018 в 11:32

"В София има хиляди шахти, никой не може да каже, че всички са почистени."
Напротив , можем да кажем, че НИЩО не е почистено ! То си личи.
А колко шахти са асфалтирани е друга тема.