ЕС обяви затлъстяването за инвалидност

ОFFNews 18 декември 2014 в 18:11 6496 5

Снимка Twitter

Европейският съд реши, че затлъстяването може да бъде разглеждано като инвалидност, ако то пречи на човек да си върши работата пълноценно, предаде EU Observer.

Решението има за цел да защити от дискриминация на работното място значително затлъстелите служители, класифицирани като имащи индекс на телесната маса повече от 30

Случаят води своето начало от 2010 г., когато 160-килограмов детегледач с 15 години стаж беше уволнен от кметството, защото бил прекалено обемен. 

Предишните му работодатели обаче отхвърлят това обвинение, като казват, че уволнението се е наложило просто защото не е имало достатъчно работа, за да го запазят на позицията.

Те дори подчертаха, че са заплатили тримесечна такса за фитнес, където мъжът да иде да тренира.

Датският детегледач, уволнен, защото е дебел.

Съдът реши, че затлъстяването може да бъде разглеждано като инвалидност, ако "то е достигнало такава степен, която просто пречи на качественото участие в професионалния живот".

Това значи, че в бъдеще може да се наложи на работодателите да осигурят специални условия на труд за хората, страдащи от прекомерно затлъстяване.

Европейският здравен комисар каза по-рано този месец, че повече от половината възрастни граждани на ЕС са или с наднормено тегло, или затлъстели (16,7%).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови