Екоминистърът: Санкциите за замърсяване на морето са неадекватно ниски

OFFNews 26 август 2023 в 10:07 1449 0

Юлиян Попов

Снимка БГНЕС

Юлиян Попов, министър на околната среда и водите

Тази седмица екоинспекцията във Варна наложи три санкции на хотели, които замърсяват Черно море. Те са между 2 и 10 хиляди лева, но смятам, че това са неадекватно ниски глоби и в момента екоминистерството разработва план не само за тяхното повишаване, а и да са малко по-отговарящи на реалността.

Това каза по bTV министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

През август той е обиколил цялото Черноморие два пъти и се е убедил, че като цяло то е чисто и водата е чудесна. Прословутият взрив на стената на язовир „Нова Каховка“ в Украйна по никакъв начин не се отразил на Черно море, каза Попов.

"По принцип от началото на войната МОСВ проверява морската вода по-често и то не само актуалното състояние на чистотата, а чрез специални модели и дали е имало някаква замърсявания назад във времето", увери той.

Имах среща с двата синдиката, за да обсъдим въпроса с въглищните централи, посочи министърът и допълни - Ние сме вкарани в много сложен преговорен казус. От една страна сме се договорили с Европейската комисия. От друга страна Народното събрание е задължило правителството да се отрече от договорните точки. Между тези две позиции ние трябва да лавираме и да открием някакъв път. Аз съм сигурен, че ще стигнем до решение, което ще отключи останалите средства по Плана за възстановяване и устойчивост, подчерта Юлиян Попов.

Попов коментира и завръщането на Васил Божков в България. „Върнал се е – добре дошъл е. Доколкото знам, МВР имаше информация, че ще се върне, а и той сам го обяви в социалните мрежи“, каза той. 

„Алексей Петров със сигурност не е участвал при съставянето на правителството, аз участвах дълго време в разговорите. Неговото име и фигура никога не се е споменавало. Няма как да е участвал в такъв кабинет. Той е съставен на съвсем други принципи“, заяви още министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика