Ще разберем ли фекално ли е наистина морето ни? Да, съвместна проверка между МЗ и учените все пак ще има

Янка Петкова 24 август 2023 в 11:01 4698 4

Попски плаж

Снимка Активни потребители

Попският плаж

"Фекално" ли е българското Южното Черноморие и ще бъде ли проведена съвместна проверка между установилите стряскащо голямо замърсяване във водата с бактерията Ешерихия коли учени от „Активни потребители“ и СУ, от една страна, и отреклото резултатите им Министерство на здравеопазването? Ще бъдат ли евентуално взетите проби проверени в независима лаборатория?

С тези въпроси се обърна OFFNews към пресцентъра на здравното ведомство, след като главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев отправи покана към учените за съвместна проверка, те я приеха, но не лично, а чрез сайта на „Активни потребители“ и така въпросът ще има ли реално проверка остана „висящ“.

„Министерство на здравеопазването е отправило покана за участие на представители на "Активни потребители", които към момента са заявили готовност и предстои да се уточни времето, в което ще се включат в пробонабирането по рутинно провеждания мониторинг от РЗИ Бургас“ – гласи отговорът на МЗ до OFFNews.

Преди седмица независимият екип учени оповести резултатите от проверка, извършена по европейски проект. Ръководител на групата „Микробиологични рискове в околната среда“ към проекта е д-р Сергей Иванов.

Данните от изследването показват, че замърсяването на морската вода по някои южни плажове у нас надвишава допустимите норми над 41 пъти. Водата е изследвана за количеството на бактерията Escherichia coli, която се открива във фекалиите. Тя е универсален индикатор за замърсяване на водите за къпане. Методиката за определяне на Escherichia coli е стандартизирана в световен мащаб.

Скандално мръсен се оказва северният плаж на град Царево, наричан Попски. След оглед на района учените установяват, че в морето свободно се изливат фекалии. На второ място в позорната класация е южният плаж на Приморско, при устието на Дяволската река. 

"Установените при това изследване резултати за микробиологично качество на водите за къпане коренно се различават от съобщеното от РЗИ-Бургас за същите локации", отбелязаха учените и "Активни потребители" и призоваха Министерство на здравеопазването да направи незабавно публична и независима проверка в РЗИ-Бургас.

В отговор от здравното ведомство обявиха, че не приемат за коректни данните от независимото изследване на Асоциация "Активни потребители" за морската вода и заявиха, че "подобни новини манипулират общественото мнение и нарушават спокойствието на гражданите в разгара на туристическия сезон".

Те изразиха съмнение, че методиката, по която са събрани пробите, е неясна, не е известно и в каква лаборатория са изследвани. Не било правилно и да се вземат в дни след силни дъждове, защото било известно, че в такива дни има по-силно замърсяване. МЗ подчертаха, че изливането на тръбите не е в правомощията на РЗИ-тата и подобни твърдения уронват престижа на институцията.

В отговор от "Активни потребители" за пореден път призоваха за съвместни проверки, а директорът на асоциацията Богомил Николов съобщи, че е изпратил писмо до министрите на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков, на околната среда Юлиян Попов и на туризма Зарица Динкова, както и до главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. В писмото си Николов отново настоява проверката да бъде извършена час по-скоро."

В коментар по темата главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че няма замърсени и затворени плажове, но обяви готовност за нова проверка.

Ще вземем проби и ще видим какво ще излезе. Възможно е. Не поставям под съмнение нито правото на всяка една организация да прави изследвания за собствена сметка, нито квалификацията на хората, които са го правили. Не се спазва методиката, а тя е много важна. Ние също можем да хванем едномоментно на някой плаж, както те са го направили след обилни валежи. Разберете, всичко, което е по повърхността се влива еднократно в морето много бързо, но морето е голямо, разрежда и се самопочиства, подчерта главният здравен инспектор.

Предвид разминаването в резултатите от проверките на "Активни потребители" и РЗИ Бургас, OFFNews запита, дали при съвместна проверка пробите ще бъдат обработени в независима лаборатория и в коя, за да се гарантира обективността на данните.

Резултатите цитирани от "Активни потребители" се отнасят за период от време, който не съвпада с провеждания мониторинг от страна на РЗИ Бургас и не следва да бъдат сравнявани. Всеки резултат установен при лабораторно изследване се отнася към момента на вземане на пробата и конкретните условия при които е взета тя, гласи отговорът на МЗ.

Те уточняват, че резултатът от пробите, извършвани от органите на държавния здравен контрол, се публикуват в срок от 72 часа от излизане на данните от лабораторните анализи.

При възникване на извънредни обстоятелства, като необичайни ситуации, настъпване на краткотрайни или по-продължителни инцидентни замърсявания, създаващи риск за здравето на къпещите се, органите на държавния здравен контрол предприемат навременни и адекватни мерки, в т.ч. разпореждане за временна или постоянна забрана за къпане, промяна в графика на мониторинга, взимане на допълнителни проби, препоръки към плажуващите и др., пишат още от здравното министерство и допълват, че такива препоръки се съдържат и в указателните табели, които са налични през целия сезон за къпане, на лесно достъпно място в близост до водите за къпане, като напр. „Кратковременно замърсяване на водата за къпане може да настъпи при интензивни дъждове. Очаква се това замърсяване да продължи около 1-2 дни, в зависимост от продължителността и количеството на валежите“, пишат още от здравното ведомство.

Информацията за предприетите мерки за временна или постоянна забрана за къпане, както и актуални съвети към плажуващите, своевременно се обявява чрез средствата за масова информация и електронните страници на регионалните здравни инспекции, посочват още от МЗ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11920

4

klimt

24.08 2023 в 21:47

Не пишете глупости.Активни потребители са бухалка на Делян Пеевски. Просто е харесал неий бизнес. Така беше и с банката на цецо,така беше и със Соформа на Огнян Донев ,и още и още...

1236

3

БотоксПутю

24.08 2023 в 19:29

Морето ни е е фвкално, то е ла.няно.

605

2

avitohol

24.08 2023 в 12:44

Ще поизчакат още няколко седмици всички обекти да затворят и после ще си вземат проби колкото си искат.

14469

1

случайно прочетох

24.08 2023 в 11:46

Може само да помиришат и ще разберат ;–)
За мен е ясно и не проверявам вече...

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика