Екимджиев: Нелепа опорна точка е, че служебният кабинет готви само избори

Пред Иван Гешев има две възможности - да служи на омертата или да измие срама, смята правозащитникът

OFFNews Последна промяна на 12 май 2021 в 10:43 4019 0

Като "нелепа опорна точка, която се опитват да ни налагат говорителите на статуквото" определи правозащитникът адвокат Михаил Екимджиев твърдението, че ролята на служебното правителство е единствено да подготви и организира изборите. "В Конституцията няма нищо подобно", бе категоричен той пред БНР.

И напомни, че ако няколко поредни парламента не излъчат правителство, държавата неограничено време може да бъде управлявана от служебни кабинети.

"Значи ли това, че всички тези служебни правителства ще се занимават единствено с подготовка на избори? Това е нелепица", коментира Екимджиев.

Правозащитникът изрази надежда, че от новото служебно правителство, "през възможностите, които има разследващият апарат на МВР" ще бъде направено необходимото "да лъсне престъпната дейност на това клептократско управление, което спря развитието на България за последните десетина години".

Разследващите полицаи към МВР при адекватно ръководство биха могли да направят немалко, смята той.

"Възниква въпросът каква ще е ролята на прокуратурата – дали (Иван) Гешев ще продължи да служи на омертата и да не дава възможност да бъдат внасяни обвинителни актове, да не бъдат ефикасно довършвани досъдебни производства срещу управляващите. Пред Гешев има две алтернативи – едната е да продължи да служи на омертата и да ускори изчезването си от юридическия хоризонт. Другата е притиснат и от очакванията на обществото, и от изолацията, на която е подложен от европейските институции (виждаме какво се случва с Лаура Кьовеши и Европейската прокуратура, която не прие шест от неговите десет джуджета, които бяха изпратени там), да измие срама и малко от малко да докаже, че освен в интерес на мафията и на кукловодите си, може да се държи като истински главен прокурор и да работи в интерес на обществото и на законността", заяви Екимджиев.

По повод решението на КС, който вчера обяви специалния прокурор, разследващ главния обвинител, за противоконституционен, Михаил Екимджиев обясни, че се връща предходното решение на съда, че всеки прокурор, дори в най-затънтената провинция, може да разследва главния прокурор. Въпросът е да се намери такъв обвинител, който да каже "Царят е гол!".

"Необходимо е един прокурор да разбере какво значи тази пурпурна тога, която той намята. Ако се намери такъв прокурор, той наистина ще стане национален герой", бе категоричен Михаил Екимджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови