Двама ранени, единият с опасност за живота, при парашутни скокове в Чешнегирово

Георги А. Ангелов 03 юни 2021 в 14:59 5370 0

Снимка Министерство на отбраната

Двама военни са тежко ранени при парашутни скокове в Чешнегирово в сряда. Курсант е с тежка черепно-мозъчна травма. За инцидента, станал при редовно учение на бригадата за специални операции, съобщи служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

Има риск за живота на курсанта, засега състоянието му стабилно. Направена му е операция в Пловдив.

При скоковете един от десантчици от поделението в Пловдив е “кацнал” в короната на дърво и си е счупил крака на няколко места. Курсантът е бил част от спасителен екип, за да помогне при слизането му. Курсантът е бил ударен по главата от счупен клон. На десантчика му се прави 3D възстановяване на тазобедрената кост във Военна болница и генерал Венцислав Мутафчийски е уверил министъра, че той ще се възстанови напълно.

Панайотов е поискал проверка в служба "Военна полиция" заради нахлуването на американски военни в частен имот в на територията на базата в Чешнегиров в средата на май. "Периметърът на учението е определен преди години с географски координати. Цехът е бил извън периметъра", каза Панайотов на брифинг.

"Аз разпоредих незабавна проверка, която вече приключи в Пловдив. Потвърждава се, че има двама отговорни офицери, които не са докладвали. Защо не са докладвали - това тепърва се проверява вече от органите на прокуратурата и от инспектората на Министерството на отбраната. Аз смятам, че отговорните трябва да понесат наказания, при това сериозни наказания", добави служебният министър.

Панайотов припомни, че е разговарял със собственика на цеха, който е обещал да не търси обезщетение. Дал е уверение, че няма да се стига до такива инциденти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!