Два сребърни медала за България на европейската олимпиада по експериментални науки

OFFNews 16 април 2024 в 15:20 749 0

Българските медалисти в европейската олимпиада по експериментални науки

Снимка Пресцентър МОН

Българските медалисти в европейската олимпиада по експериментални науки

Българските отбори, участващи в Европейската олимпиада по експериментални науки EOES 2024, спечелиха два сребърни медала, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. 

Тя се проведе от 7 до 14 април 2024 г. в Люксембург. Участваха 45 отбора от 23 държави-членки на Европейския съюз и един гостуващ отбор от Украйна. Всеки отбор се състои от по трима ученици на възраст не повече от 17 години.

Участниците в Отбор А бяха Рая Шикова (физика) от Природо-математическата гимназия в Габрово, Теодор Кусев (химия) и Боян Ценов (биология) – и двамата от Националната природо-математическа гимназия. В Отбор В участваха Александър Николов (физика) – Първа частна математическа гимназия в София, Мира Дулевска (химия) – Софийска математическа гимназия и Андрей Дичев (биология) от 91 Немска езикова гимназия. Учениците от нашите отбори бяха избрани сред първенците от националните олимпиади по химия и биология и националното Есенно състезание по физика.

През първия състезателен ден учениците решаваха задачи, свързани с прилагане на разнообразни методи за изследване на канцерогенни фактори на околната среда – влияние на УВ лъчение върху клетъчния растеж, измерване на естествена радиоактивност, както и качествен химичен анализ на потенциално канцерогенни вещества. Във втория тур задачите бяха посветени на науката зад забавленията, на които се наслаждаваме в увеселителните паркове, на примера на традиционния люксембургски фестивал D’Schueberfouer. Учениците изучаваха механиката на увеселителните влакчета и оптическите свойства на осветителните системи. Бяха анализирани съставки в храни и напитки, традиционно предлагани на този фестивал. Бяха изследвани еволюционни връзки и филогенетично развитие на риби на базата на клетъчни свойства на кръвта и морфология на рибешките люспи, съобщава МОН. 

Състезателите трябваше да прилагат разнообразни аналитични изследователски техники: спектрофотометрия, електрофореза, клетъчно броене, PCR, дисекция, титруване, електрически и оптически измервания.

Ръководители на отборите са доц. д-р Христина Андреева (физика, координатор за България, СУ „Св. Кл. Охридски“ и Институт по електроника на БАН), гл. ас. д-р Калина Пачеджиева (биология, СУ „Св. Климент Охридски“), а съръководители по химия – гл. ас. д-р Христо Рашеев (СУ „Св. Климент Охридски“) и Владимир Цветков (ЧСУЧП „Абрахам Линкълн“). Като наблюдател във връзка с предстоящото домакинство на страната ни през 2027 г. взе участие и проф. дфн Виктор Иванов (физика, СУ „Св. Климент Охридски“).
През 2027 година България ще бъде домакин на Европейската олимпиада по експериментални науки EOES.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки