Днес е Голяма задушница, пускат допълнителен транспорт

OFFNews 02 март 2019 в 06:14 1875 0

Днес е Месопустна Задушница. В храмовете в цялата страна ще бъдат отслужени заупокойни литургии и общи панихиди за всички починали православни християни. 

Съботата преди Неделя Месопустна е отредена за църковен помен на починалите. Днешната Задушница се нарича Голяма, защото се споменават и починалите в самота без близки и тези от внезапна смърт по време на пътешествия, бедствия, пожари, от глад и от студ. Приема се, че те са погребани неподобаващо и тази Задушница е отредена за техен помен. Прави се и обща поменна трапеза, след която се раздава донесената храна на по-бедни, като милостиня за починалите. Приготвят се жито, вода, вино и питка. 

В повечето градове е осигурен допълнителен транспорт за Задушница, в София се разкрива временна трамвайна линия с маршрут ж.к. “Борово” – кв. “Орландовци”. 

Разкрива се временна автобусна линия № 83-А с маршрут: от Зоопарка по маршрута на автобусна линия № 83 до бул. “Ломско шосе”, наляво по бул. “Ломско шосе”, наляво по ул. “Бели Дунав” и по ул. “Хан Кубрат” по маршрута двупосочно. 
Разкрива се временна автобусна линия № 108-А от ж.к. “Люлин – 5” по стария маршрут на автобусна линия № 108 (в посока ул. “Бели Дунав” – от бул. “Сливница” по ул. “Адам Мицкевич”) до ул. “Бели Дунав”, надясно по ул. „Хан Кубрат”, наляво по ул. „Христо Силянов”, наляво по бул. „Ломско шосе”, наляво по ул. „Бели Дунав” и по ул. „Хан Кубрат” по маршрута двупосочно.

Ще се разкрият и временни автобусни линии: № 18-А с маршрут: автостанция “Орландовци” – гробищен парк “Малашевски гробища” по маршрута на автобусна линия № 18, линия № 79-А с маршрут: надлез “Надежда”, ул. “История Славянобългарска”, ул. “Индустриална”, ул. “Константин Стоилов”, бул. “Ген. Данаил Николаев”, бул. “Владимир Вазов”, ул. “Тодорини кукли”, ул. “Река Велека” и по бул. “Владимир Вазов” по маршрута двупосочно, линия №86-А с маршрут: АТ Малашевци, ул. “Резбарска”, пл. “Сточна гара”, бул. “Сливница”, обратен завой на ул. “Опълченска” и по маршрута двупосочно и линия № 90-А с маршрут: автостанция Изток, бул. “Ботевградско шосе”, ул. “Александър Екзарх”, ул. “Река Велека”, ул. “Васил Кънчев” до гробищен парк “Малашевски гробища.

Втората задушница, наричана Черешова, ще е на 15 юни, а третата - Архангеловата, която се нарича и мъжка, е на 2 ноември преди Архангеловден.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews