Диана Тонова: БСП се пребори за още едно общинско жилище в Надежда

OFFNews 10 юни 2022 в 14:17 1444 0

Диана Тонова

Снимка БСП-София

БСП се пребори за още едно общинско жилище в сстоличния район "Надежда". 

Това каза Диана Тонова, заместник-председател на Постоянната комисия по икономика, собственост и дигитална трансформация в СОС.

"На заседанието тази седмица беше внесен доклад от кмета на район "Надежда" за учредяване право на строеж върху имот, създаден от обединяването на два имота, единият от които общински, срещу обезщетение с предоставяне в собственост на Столична община на равностойни самостоятелни обекти, обясни Диана Тонова.  За пореден път кметът на района внесе доклад, който защитава предимно частния интерес. Предлагаше се обезщетение в размер на 23%, при пазарно такова от 27-28%. Формално законен, докладът даваше възможност на частното лице да придобие значително по-голям размер застроена площ, респективно значително по-сериозна печалба, при избягване на конкурсна процедура".

Диана Тонова категорично се противопостави на ниския процент обезщетение като изтъкна, че интересът на СО не само, че не е защитен, но е и сериозно накърнен за сметка на облагодетелстването на частния партньор.

"Ако СО учреди право на строеж само върху собствения си имот, ще получи обезщетение горе-долу същата квадратура в собственост, каквато и при обединението на двата имота, обясни тя. - Частното лице обаче, ако строи само върху своя имот, ще постигне два пъти по-малко застрояване. Затова настоях поне да бъде завишен процентът обезщетение, за да получи Столична община още едно жилище. Вносителят не можа да опровергае аргументите и комисията прие предложение, процентът да бъде увеличен от 23 на 28. Така на практика спечелихме още едно общинско жилище", обясни Диана Тонова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата