Детска градина във Велинград ще се отоплява и охлажда от температурата на земята

Диана Варникова 23 март 2023 в 11:09 2203 0

Представянето на проекта

Снимка Авторът

Представянето на проекта

Иновативна система за отопление и охлаждане с геотермална енергия ще бъде изградена в една от детските градини във Велинград - „Еделвайс“.

Местната община ще реализира проект, по който ще бъде изградена геотермална термопомпена инсталация за отопление, охлаждане и битово горещо водоснабдяване в детското заведение. Общата стойност на проекта е 471 280 лв., съобщи на пресконференция зам.-кметът на община Велинград Светла Томова. Тя обясни, че не става дума за ползване на минерална вода, а за температурата на земята, която ще се акумулира в специални капсули с течност, поставени в 15 сондажа на 100 метра дълбочина. След това чрез топлообмен температурата ще се предава на изградената в детската градина система, в която ще циркулира обикновена вода.

Проектът е съгласуван с Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ - Пловдив, след представянето на два доклада – хидроложки и геоложки. Строително-монтажните дейности ще се извършват предимно в почивните дни, за да не се пречи на образователния процес на децата.

Директорът на детската градина Величка Манева сподели, че с реализирането на проекта ще се увеличи енергийната ефективност на сградата, значително ще се намалят разходите за отопление и най-важното – това отопление е по-здравословно за децата и щади околната среда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови