Дъжд с поледици и нов сняг: още 10-15 см снежна покривка във Видин, Монтана и София област

Значително понижение на температурите ни очаква в събота

OFFNews 15 декември 2022 в 01:00 3030 0

Сняг

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Сняг

Валежи от дъжд в почти цялата страна и опасност от поледици в Западна България се очакват тази нощ, предупреждава НИМХ. В шест западни области е обявен жълт код заради опасността от поледици. Те са София град, София област, Перник, Видин, Монтана и Враца. Ще вали и сняг и в три от областите (Видин, Монтана и София област) ще се натрупат още 10-15 сантиметра снежна покривка.

Валежите ще започнат през нощта срещу 15 декември от запад-югозапад и ще обхванат почти цялата страна. В Северозападна България те ще са предимно от сняг и се очаква да се образува нова снежна покривка до 10-15 см. В Източна България и в Централния Предбалкан ще духа умерен до силен юг-югоизточен вятър.

Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 0° и 5°, в София около 0°.

През деня от запад-северозапад валежите ще спрат, а след обяд и облачността ще започне да се разкъсва и намалява.

Вятърът ще се ориентира от запад и ще бъде слаб, в Североизточна България умерен.

Максималните температури ще са от 3°-4° в северозападните райони до 13-14° на места в Южна България, в София - около 8°.

В планините още сутринта валежите ще спрат, а облачността ще започне да се разкъсва, на места и да намалява. Ще духа силен и бурен западен вятър, който до вечерта ще отслабне до умерен. Максимална температура на 1200 метра около 7°, на 2000 метра – около 2°.

По Черноморие ще има значителна облачност и превалявания от дъжд, които след обяд ще спрат, а облачността ще се разкъса, на места и ще намалее. Ще духа умерен юг-югоизточен вятър, който към обяд ще се ориентира от запад-северозапад и малко ще се усили. Максималните температури ще са между 10° и 12°, колкото е и температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Атмосферното налягане ще започне да се повишава, но ще остане по-ниско от средното за месеца.

Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 50 мин. и залязва в 16 ч. и 52 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 2 мин. Луната в София залязва в 12 ч. и 34 мин. и изгрява в 23 ч. и 43 мин. Фаза на луната: един ден преди последна четвърт.

Следващите дни

През следващите дни вятърът ще е от юг и с него ще се затопли още, в събота минималните температури в по-голямата част от страната ще са между 7° и 12°, а максималните - между 13° и 18°. По-ниски ще останат те в западната част от Дунавската равнина, където ще се задържат температурни инверсии.

В петък облачността ще е предимно значителна, вероятността за валежи ще е малка.

В събота по-късно през деня от северозапад, а в неделя от север-североизток ще нахлува студен въздух. Облачността ще се вплътни и от северозапад на югоизток на много места в страната ще има валежи от дъжд, в планините над 1500 m - от сняг. Температурите ще се понижат значително.

През първите дни от новата седмица валежите ще спрат. Вятърът ще е от североизток, слаб до умерен. Облачността ще е предимно значителна. Минималните температури ще са предимно между минус 5° и 0°, а максималните - от 0° до 5°, малко по-високи по Черноморието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!