Държавата може да си върне къщите за гости, които не са къщи за гости

OFFNews 30 април 2019 в 10:19 5298 4

Проверката на къщите за гости, построени с евросредства, не е работа на прокуратурата, а на Министерството на земеделието и на Държавен фонд земеделие. Това заяви бившият земеделски министър Мехмед Дикме в сутрешния блок на бТВ.

Той изрази учудване, че двете институции все още мълчат по казуса.

Според Дикме идеята на европейската Програма за развитие на селските райони е прекрасна, тъй като целта е да се инвестира в слаборазвитите райони, за да се постигне икономическа ефективност и заетост. Той обясни, че програмата е стартирала през 2002 г., като тогава са се строели хотели, но след намаляването на отпусканите субсидии се е преминало към къщи за гости. В някои региони субсидиите стигат до 70%, т.е за 300 000 евро може да си направите една райска къща, обобщи бившият министър.

Според него вината в случая е не на бенефициентите, а на контролиращия орган - Държавен фонд земеделие. Не е виновен този, който е ял баницата, категоричен бе Дикме и посочи, че възможност за подобни злоупотреби дава самата Наредба.

Бившият министър в кабинета на Симеон Сакскобургготски заяви, че ако от ДФЗ са били направени необходимите разчети, лесно е можело да се разбере, че се строят къщи за лично, а не за обществено ползване.

Според Дикме основният проблем в случая е, че прокуратурата не може да повдигне обвинение на собствениците на мнимите къщи за гости, тъй като в действителност те не са извършили престъпление. Бившият министър уточни, че става въпрос за неспазване на подписания с ДФЗ договор, тъй като обектът не се използва по предназначение. Поради тази причина той е категоричен, че субсидията трябва да бъде изискуема.

Дикме заяви, че е лесно да се разбере дали даден имот действително се използва като къща за гости, като се провери дали има платен туристически данък, осигуровки на служители или отчетен оборот в НАП.

Има десетки начини ДФЗ да направи субсидията изискуема, категоричен бе той и обясни, че има две възможности - или Фондът да си поиска субсидията обратно, и то с лихвите, или държавата да прибере въпросните имоти.

Той изрази мнение, че проверката, започната от прокуратурата чак след 5 години, е закъсняла.

Моята теза е, че задължително през тези 5 години трябва да се търси отговорност защо служителите на ДФЗ не са написали доклад за тези проблеми, посочи той.

Според него програмата не е функционирала именно заради мълчанието на отговорния орган и трябва да се провери дали има обвързаност между бенефициентите и служителите на Фонда, а министърът на земеделието да излезе с ясно становище по въпроса.

За бившия земеделски министър не е учудващо, че собствениците на къщите за гости правели каквото си искат, щом няма кой да ги санкционира.

"Къде е ролята на ДФЗ като проверяващ орган?", отново запита Дикме.

Той изрази съмнение, че ще има връщане на евросредства, тъй като много от проверяваните проекти са с изминал давностен период.

По отношение на помирителната процедура с ЕК, която предвижда 13 млн. евро глоба заради установеното нарушение, Дикме посочи, че в случая са санкционирани всички данъкоплатци, а не тези, които не са изпълнили служебните си задължения.

Той бе категоричен, че този проблем е много по-сериозен от скандала с апартаментите на властта, тъй като на практика ДФЗ директно е дал пари на някого да си направи къща.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17156

4

aviatora

30.04 2019 в 17:39

На Поражанов любовниците да връщат всичко.

12362

3

Хуан

30.04 2019 в 12:20

Пълни глупости. Какво значи, че бенефициентите не носят вина. Казали ли са, че парите са за къщи за гости-да. Излъгали ли са - да. Освен това държавата не може да вземе къщите ей така. Трябва да е предвидено в закон. Щот поне според конституцията частната собственост е неприкосновена. Па и това с 5-те години давност. Това да не са частно-правни отношения по ЗЗД.

17156

2

aviatora

30.04 2019 в 11:52

Те в момента всички разбойници са се юрнали да си плащат всякакъв вид данъци, за да заблудят покровителите си от ОПГ ГЕРБ.

3910

1

Georgi Gracata

30.04 2019 в 10:38

За каква държава говори?къде видя държава?