ДАНС задържа трима, държали канал за трафик на бежанци (снимки)

OFFNews 22 май 2015 в 19:18 5241 0

Снимка ДАНС

Тримата задържани за организиране на канал за незаконна миграция.

Три лица са задържани в операция на ДАНС и МВР в София като организатори на канал за незаконна миграция, съобщиха от пресцентъра на Държавна агенция „Национална сигурност”.

Арестуваните са с алжирски, ирански и иракски произход. Тримата са пребивавали в страната, като са използвали за основание кандидатстване за бежански статут. Те са организирали незаконно прехвърляне на имигранти от Афганистан, Пакистан и Близкия изток към Западна Европа през териториите на Турция, България и Сърбия.

Иракският гражданин е използвал апартамент в в ж.к. „Люлин” като депо за временно настаняване на незаконно влезли в страната чужденци преди тяхното прехвърляне.

Арестуваните ще бъдат експулсирани от страната и ще получат забрана за влизане в България за срок от пет години. Мерките подлежат на незабавно изпълнение. Предстои установяване на останалите организатори и участници в мрежата.

Задържането на лицата е в продължение на специализираната операция на ДАНС и МВР срещу мрежа за незаконен трафик на хора, проведена на 20 май, сряда, в София.



При нея в района на бул. „Мария Луиза” и площад „Лъвов мост” бяха задържани над 60 пълнолетни и 9 непълнолетни незаконни имигранти и няколко каналджии. Те са били от Афганистан и Пакистан. Между тях има едно лице с наложена забрана за влизане на територията на Шенген.

Задържаните са отведени в районни управления на полицията и се работи по установяване на самоличността им.
Задържани са и двама чужденци, организиращи незаконна миграция - гражданин на Ирак, пребиваващ в България от 1996 г. и гражданин на Сомалия, пребиваващ в България от 2014 г.

Снимка от акцията на 20 май в столицата. Снимка: ДАНС.

Двамата, в съучастие с други лица, са създали мрежа за прехвърляне към Западна Европа на имигранти. Същите са осигурявали незаконно влизане в страната и са предоставяли за целта транспортни средства, места за настаняване и неистински документи за самоличност.

Имигрантите са заплащали на организаторите суми от 1000 до 3000 евро. Дейността на мрежата е създала предпоставки за застрашаване на националната сигурност и обществения ред. Двамата също са били незабавно експулсирани от страната и им е наложена забрана от 5 години, за да влизат тук.

Проведената операция е част от съвместните мерки на ДАНС и МВР за разкриване и пресичане на дейности по незаконно въвеждане и прехвърляне на чужденци към и през територията на България, в рамките на които по-рано същия ден, на 20 май, от органите на МВР са задържани още 81 нелегално пребиваващи в страната чужди граждани. При тези случаи полицията е реагирала на сигнали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови