Европа ще връща имигрантите, които се доберат до нея

OFFNews 18 май 2015 в 19:58 4276 6

Снимка Архив

Европа не може да приеме всички имигранти, опитващи се да достигнат до бреговете на континента и ще се наложи разработката на нова политика по връщането им обратно, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

"По отговорен начин можем да обсъждаме приемането само на определена група имигранти… Тези, които призовават да отворим вратите широко, са цинични и знаят, че това не е възможно", е коментирал Туск, цитиран от Ройтерс.

Редица инциденти в Средиземно море, в които се удавиха стотици емигранти от Северна Африка, опитвайки се да стигнат до стария континент в препълнени и необезопасени лодки, привлече вниманието върху въпроса с имиграцията в Европа.

Европейската комисия планира да изготви законодателство, чрез което да гарантира, че тежестта по настаняването на имигрантите е разпределена между всички страни от ЕС до края на годината.

Планираното разпределение ще се осъществява чрез обвързващи квоти, базирани на критерии като икономически напредък, население, безработица и др.

Ако планът бъде приет, предварителните прогнози, публикувани от EU Observer, сочат, че Франция ще трябва да приеме 14.7% от всички, които стигат до европейска територия, Германия – 18.4%, Италия – 11.8% и Испания – 9%.

Това породи опозиция от френска страна, като министър-председателят Манюел Валс разкритикува плана, заявявайки, че "Франция вече е направила достатъчно", позволявайки заселването на около 5 хил. бежанци от Сирия и близо толкова от Ирак през последните 3 години в страната.

Припомняме, че още миналата седмица Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Унгария и Словакия също отхвърлиха възможността да настаняват бежанци на квотен принцип.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови