Службите на среднощен лов за каналджии в София

Юлиан Христов 21 май 2015 в 10:39 3402 0

Службите на среднощен лов за каналджии в София

Снощната акция в София в района на Женския пазар и Лъвов мост е била насочена срещу незаконния трафик на хора. 

Пред журналисти министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова отказа да даде подробности за проведената акция, но обясни, че тръфикът на хора е основният канал, по който се организира нелегалната имиграция. "Работим вътре в страната, работим на границата по тази тема. Международното сътрудничество е изключително активно", каза Бъчварова. 

Тя обясни, че трафикът на хора е основният канал, по който се организира нелегалната имиграция.

"За да можем да овладеем и да неутрализираме трафикантските  мрежи, които бързо се организират. Те са основният канал, по който тече увеличеният миграционен натиск. Ако с този проблем успеем да се справим, мисля че ще облекчим голяма част от усилията си по охраната на границата", допълни тя. 

Снощи служители на ДАНС, Дирекция "Миграция" и Жандарменията проведоха спецоперация, при която провериха десетки бежанци и нелегални имигранти, в района на "Лъвов мост" и Женския пазар. Обект на проверка са били няколко хостела и квартири, които се обитават от граждани на Афганистан, както и от държави от Близкия Изток и Африка.

Към момента МВР не е оповестило официална информация за акцията. Неофициално се твърди, че службите са стигнали до следите на канал за трафик на хора към Централна и Западна Европа. Има задържани, но за момента не е ясно точния им брои, както и техния произход, съобщава БГНЕС.

По непотвърдена информация има задържани 150 нелегални имигранти, като 69 от тях са бежанци от Афганистан. Всички заловени имигранти са нямали документи за легално пребиваване у нас.

Очаква се България, Гърция и Турция да подпишат в понеделник тристранно споразумение, което е свързано с трафика на хора. Споразумението трябва е плод на работата на няколко правителства, обясни пред журналисти министър Бъчварова. 

"Ако сега успеем да ги финализираме, би било много добре за нашата страна, за тристранното сътрудничество. Надявам се да има резултат", обясни министърът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови