ДАНС разби група за превеждане на нелегални имигранти

OFFNews Последна промяна на 29 януари 2015 в 15:13 2136 1

ДАНС разби група за превеждане на нелегални имигранти

При съвместна акция на ДАНС, германските служби за сигурност и Европол, беше разбита група за превеждане на нелегални имигранти на територията на ЕС. 

Операцията с кодово наименование "Казабланка" е проведена на 28 януари. Задържани са петима членове на групата, която се е занимавала и с търговия с фалшиви документи и пари и наркотици.

На територията на България е задържан един човек от групата. 

При извършените претърсвания на 15 адреса са открити и иззети подправени документи за пътуване, пистолет и муниции, метамфетамини, мобилни телефони, SIM карти, компютърни конфигурации, банкови извлечения и 20 000 евро в брой.

Разследването на престъпната дейност на групата, съставена от български и турски граждани, пребиваващи в Саксония, е започнато от германските власти през март 2014 г. по данни за подпомагане на влизането на нелегални имигранти предимно на територията на Германия.

Членовете на групата са взимали по 2000 евро за неистински документи и по 3500 евро за фалшиви визи, които биха улеснили влизането на мигрантите в ЕС. Съществуват подозрения, че престъпната група е организирала трафик на хора през два канала – през сухопътната граница от Турция в България и със самолет директно от Турция в Германия. За „услугата” нелегалните мигранти са плащали допълнително 7000-8000 евро.

В проведените в рамките на операцията едновременни действия на територията на Германия и на България участваха общо над 250 служители на правоохранителните органи, включително и специални полицейски подразделения.
В деня на операцията Европол разположи свой мобилен офис в Германия за оказване на помощ чрез извършване на разузнавателен анализ на място и осъществяваше аналитична подкрепа и непрекъсната обмяна на данни с българските и германските служби.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.01 2015 в 19:39

Къде видяхте принос на ДАНС?Как пък един път сами не свършиха нещо,освен по преразпределителни операции.Все отвън се подават сигнали,все тук най-едрите риби "случайно" ден-два преди операциите заминават в странство..Знам още ,но не казвам.