100 хил. души в Германия подкрепиха имигрантите

OFFNews 13 януари 2015 в 10:39 2947 1

Протест на антиислямистите.

Около 100 000 души протестираха в понеделник вечерта в различни градове на Германия срещу антиислямското движение ПЕГИДА (Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада), съобщи ДПА.

Това обаче породи и ответни протести на антиислямистите.

В Лайпциг на демонстрацията в подкрепа на толерантността и откритостта се събраха около 30 000 души, в Мюнхен - 20 000, в Хановер -17 000, а в Берлин – 4000.

Някои от участниците в демонстрацията на ПЕГИДА в Дрезден носеха черни ленти, за да изразят подкрепата си със 17-те жертви на терористичните нападения в Париж, съобщава Асошиейтед прес.

На пресконференция в Берлин германският канцлер Ангела Меркел заяви в присъствието на турския премиер Ахмет Давутоглу, че ислямът е част от германската култура.

Норвежко разклонение на движението ПЕГИДА пък събра почти 200 души на първата си демонстрация в Осло в понеделник вечерта, предаде ДПА.

В Норвегия живеят около 180 000 мюсюлмани, което се равнява на 3,5% от цялото население от 5,1 млн.

Имигрантите представляват около 15 процента от общия брой жители на Норвегия, като мнозинството от тях са от други европейски страни - Швеция, Полша, Германия, Русия и балтийските държави, отбелязва агенция ТАСС.

През последните години стремглаво расте броят на прииждащите в Норвегия от Афганистан, Ирак, Сомалия и Еритрея, посочва агенцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!