Четвъртокласниците са с по-висок резултат на НВО от Випуск 2023

Кристина Минчева 07 юни 2024 в 13:36 1413 0

Галин Цоков

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Образователният министър на пресконференция за резултатите от матурите

Четвъртокласниците от Випуск 2024 се изкарали среден успех Много добър 4,97 на националното външно оценяване по български език и литература, което се равнява на среден брой точки 72,6. По математика средният брой точки е 70,53.

Данните бяха представени от образователния министър проф. Галин Цоков, който отбеляза, че и на двете матури е отчетен по-висок резултат спрямо миналата година. По български език и литература четвъртокласниците имат две точки повече от миналата година, а по математика - 5,1.

Учениците, които имат отлични оценки и по двата предмета, са 15 570, което е с 50% повече спрямо миналогодишния им брой.

По-високи резултати на матурите имат и зрелостниците. Рекордно висок е средният успех от държавния зрелостен изпит по БЕЛ.  

До края на месеца предстои да се проведе външното оценяване по български език и математика в 7. и 10. клас.

    Кристина Минчева

    Кристина Минчева е завършила журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Интересува се от вътрешна и международна политика, по-специално от процесите в Близкия изток. Занимават я и теми, свързани с борбата с дезинформацията и фалшивите новини, човешките права и бежанците.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Историите на Иво Иванов