Четири лапи: Фермите за норки у нас са незаконни

Индустрията крие огромни рискове за околната среда и общественото здраве, категорични са експерти и природозащитници

OFFNews Последна промяна на 26 октомври 2017 в 13:57 2777 0

Снимка Организация "Четири лапи"

Фермите за добив на ценни кожи от норки са в нарушение на действащите законови норми, стана ясно от проведена вчера кръгла маса по инициатива на Центъра за оценка на риска по хранителната верига. 

За това съобщават от международната неправителствена организация за защита на животните "Четири лапи".

Наредбата за условията за отглеждане на пернат и космат дивеч изобщо не включва американската норка като разрешен за отглеждане у нас вид, но въпреки това през последните години Българска агенция по безопасност на храните, в явно нарушение на действащото законодателство, е издала разрешителни за животновъдни обекти на поне две ферми за норки.

На кръглата маса също така стана ясно, че в село близо до Ямбол функционира ферма за норки, която дори няма регистрация от Българска агенция по безопасност на храните и за чието съществуване не знаят нито в Министерство на земеделието и храните, нито в Министерство на околната среда и водите.

По единодушното мнение на експерти от ЦОРХВ и Природонаучния музей към БАН, подкрепено и от неправителствени организации, американската норка е силно инвазивен вид и отглеждането ѝ крие рискове за биоразнообразието, околната среда и общественото здраве.

За д-р Марина Иванова, директор на „Четири лапи“ за България, отглеждането на диви животни за кожите им е крайно неприемливо от гледна точка на етиката. То също така крие огромни рискове за благото на хората и природата:

"Американските норки са лесно приспособими, когато се окажат на свобода, нямат естествен враг в природата и поради тази причина са в списъка на стоте най-опасни инвазивни видове на Специализираната група за инвазивни видове. Щетите, които са способни да нанесат на биоразнообразието са огромни, както и разходите за ликвидиране на популациите им. Не само у нас, но никъде в Европа индустрията не е успяла да гарантира ниво на сигурност, при което да не се допуска норките да бягат от клетките в които се отглеждат. Също така, норките са преносители на редица опасни за човека заболявания и отглеждането им в индустриални ферми крие прекалено голям риск за общественото здраве“, коментира д-р Иванова.

Според изнесени данни от представители на Съюза на норковъдите, през 2016 г. у нас са произведени около 100 000 кожи от норки на стойност 3.5 млн. лева, като индустрията осигурява работни места за около 40 души. Плановете на бизнеса са да достигне нивата на добив на страни като Франция и Ирландия, където годишно се произвеждат около 200 000 кожи от американски норки.

От представената от Съюза на норковъдите информация излиза, че стойността на една кожа от норка, произведена у нас, е около 18 евро – сред най-ниските на пазара, което говори за не особено качествен продукт. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови