Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Блок в Тутракан потъва от лятото с над 35 см

OFFNews 15 януари 2021 в 08:03 3966 0

Жилищен блок в Тутракан потъва от лятото с над 35 см, предаде бТВ. 

Той се състои от две секции с осем входа. В него има 150 апартамента, доскоро са живели близо 400 души, но сега са по-малко заради страха.

"Страхът си го има постоянно. Необичайният пукот 24 часа в денонощието, който се чува, стресът си е голям", разказа Христо Христов, живущ в блока. 

Обитателите казват, че се страхуват за живота си. 

"Канализацията е виновна. Шест месеца сме без вода, пускаме за половин час, колкото да има да се измиеш ръцете и очите сутрин", казва друг живеещ в блока, Славейко Йорданов.

Оказва се, че още при строителството на блока канализацията е била компрометирана, заявява кметът на община Тутракан д-р Димитър Стефанов.

Това лято потъването и усукването на блока става видимо – двете секции се отделят, едната започва да потъва и около нея са напукани всички бетонови пътеки и алеи.

Когато завали дъжд, водата се стича в основите.

На покрива има изградена саморъчна система за измерване на отклонението, която се следи всеки ден. 

"Разликата е много видима. Според мерките, които слагаме, наклонът е над 35 сантиметра и нагоре", казва Йордан Василев, изградил системата. 

Общината уведомява за проблема правителството, откъдето изпращат експерти, правят сондажи и проучвания, а наскоро Междуведомствената комисия по бедствия и аварии отпусна 740 хил. лв. за укрепването на блока.

"В момента това, което прави общинска администрация, е да подготвя особеностите и обществената поръчка за избор на изпълнител. Надявам се до месец, до месец и половина, да имаме избран изпълнител и веднага да започнем укрепването на блок "Възход 1", казва кметът на Тутракан.

Има обаче две условия – да няма обжалване на обществената поръчка от участник и времето да позволява. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!