БХК пита полицията бие ли чужденци на границата

OFFNews Последна промяна на 17 декември 2013 в 11:32 2131 4

Границата между България и Турция. Снимка: МВР
Границата между България и Турция. Снимка: МВР

 

Полицаите, охраняващи държавната ни граница с Турция, получили ли са разпореждания от ръководителите си за това, при какви условия могат да използват спрямо чужденци, които искат да преминат границата ни, сила, помощни средства и оръжие.

Такова питане е отправила адв. Маргарита Илиева, директор на Правната програма на Българския хелзинкски комитет (БХК).

Питането е отправено до вътрешния министър Цветлин Йовчев във връзка с репортаж на БНТ. На кадрите на националните телевизия, направени със скрита камера, се вижда как полицаи правят признания, че са инструктирани да упражняват сила срещу чужденци, така че те да не преминават границата. 

От БХК се позовават на нормите в Закона за МВР, според които полицейските органи могат да използват сила, помощни средства и оръжие само когато това е абсолютно необходимо за постигане на законните им цели. "Използването на физическа сила и помощни средства се съобразява с конкретната обстановка, характера на нарушението на обществения ред и личността на правонарушителя. При използването на физическа сила, помощни средства и оръжие полицейските органи вземат всички мерки за опазване живота и здравето на лицата. Използването на физическа сила, помощни средства и оръжие се преустановява незабавно след постигане на законната му цел. Забранява се използването на физическа сила и помощни средства по отношение на видимо малолетни лица и бременни жени", се казва в писмото на адв. Илиева.

Тя пояснява още, че отблъскването на чужденци от държавната граница, за да не търсят закрила в България, не е сред законните цели на полицията по ЗМВР или друг закон. Сила може да се използва само за законни цели.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.12 2013 в 14:23

Използването на физическа сила, помощни средства и оръжие от полицията е много добре регламентирано в българското законодателство. Инородците продажници на чужди интереси много добре го знаят, обаче провокативно помпат напрежението по повод незаконните имигранти, по указание на задграничните си господари, с цел да дестабилизират България..

17.12 2013 в 13:24

А, бе що...

17.12 2013 в 12:27

Те са си за бой!

17.12 2013 в 11:57

Чужденците нелегално преминаващи границата трябва да получават на място здрав пердах и веднага да бъдат връщани обратно.