БХК: Оставянето на семейства без покрив в Гърмен е расистка акция

OFFNews Последна промяна на 01 юли 2015 в 13:13 3427 44

Оставянето на семейства без покрив в Гърмен е расистка акция, която нарушава три международни договора, заради което страната ни може да бъде съдена, смята Българският хелзинкски комитет (БХК). 

Според БХК разрушаването на четирите къщи в Гърмен е станало под обществен натиск като "колективно наказание за предполагаеми противозаконни действия на отделни лица в Гърмен и без оглед на индивидуалното положение на живущите в тях". Припомняме, че в медиите излезе информация, че хората останали без дом, няма къде да нощуват, а кметът на Гърмен Минка Капитанова заяви, че общината няма възможност да им предостави жилища.

БХК е категоричен, че разрушаването на единствените домове на бедни семейства и то без да им бъде осигурен алтернативен подслон е нарушение на правото на личен и семеен живот, както и на правото на жилище. 

От Българския хелзинкски комитет припомнят, че досега три различни международни органа (Европейски съд (ЕС), Комитета по правата на човека на ООН, както и Европейският комитет по социални права ) са се произнасяли с осъдителни решения срещу България. Тези три органа са установили нарушения на три международни договора, по които българската държава е страна.

За разрушените къщи в Гърмен България също може да бъде съдена, тъй като решението да се съборят къщите и следователно да се оставят хората, живеещи в постройките, без дом е насочено към ромите, въпреки че незаконното строителство в България не се ограничава до техните жилища. Това, според БХК, е драстичен случай на расова дискриминация, забранена както от нашата Конституция, така и от международното право. 

От Българския хелзинкски комитет призовават властите да не разрушават повече къщи и незабавно да намерят подслон на хората, останали без дом. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.07 2015 в 15:14

Точно така трябва: да вземат да им съборят къщите и бараките на тези смрадливи ЦИГАНИ. А БХК са също ЦИГАНИ и слугуват на ЦИГАНСКАТА ПАРТИЯ ДПС. А само да започнат и от БХК да оплюват Петър Москов, аз лично ще им натроша кокалите и ще кажа на "Господари на ефира" да им се подиграват цял месец и ще ги изпратим в ИНДИЯ при другите смрадливи цигани-един на друг да си правят компания.

03.07 2015 в 22:12


В центъра на София има една баба, която живее в кашон. Предполагам много от вас са я виждали. Тази баба по всяка вероятност е отдала живота си работейки съвестно, години наред.. Но тя е без дом и живее в кашон. Кажете ми - с какво циганите живеещи в незаконни жилища са заслужили повече своя покрив от тази баба?!
С това, че раждат на по 12 години?!
С това, че не работят, а само крадат?!
С това, че не желаят да учат и да се квалифицират?!
С това, че не им пука когато грабят домовете на отрудените старци?!
Кажете ми една причина да съжаля онези цигани, на които сега им събарят къщите?!

03.07 2015 в 10:47

Велемъдрият мислител по-долу да помисли над факта че за расизъм на българите говорят организации финансирани от същите расистки задници (и техните потомци) които са развили расизма, като стройна идеология и дори са го преподавали като научна теория в своите университети. Да не говорим че дължат богатството си на робството оправдавано с библейски постулати и расизъм.
За орангутани не искам и да споменавам, защото тези примати имат повече достойнство и интелект от половината човешко население (в световен мащаб).
А в търновската конституция още при приемането и е записано, че "всеки роб стъпил на българска земя се счита за свободен", макар това все още да предизвиква насмешка у някои безродници и илитерати, които го представят като романтична заемка, все едно не е било.
Българите не са расисти и не са били такива никога. Но е много удобно да се представят нещата така, за да се насажда чувство на вина за да се потискат невинните и да се оправдават злонамерени акции с "благородни" подбуди.
Интересен е фактът, че макар и ромеите да не са отменяли робството, българите не са го възприели от тях и не са практикували, а в ислямския свят робството никога не е отменяно официално, особено за други раси.

03.07 2015 в 10:11

"необвързани политически, неудобни въпроси"

И кое НПО е "необвързано политически" у нас, като почнеш от тия на Шаренкова и Добрев и свършиш с Красен-станчовите неграмотници?

Напротив, НПО-тата са политически обвързани и в това няма нищо кой знае какво -- те се издържат от "дарения", а даренията се дават с цел да се промотира някаква гледна точка.

БХК са между по-безобидните и донякъде полезни, макар че според мен фокусът им е напълно в грешната посока. Такива като ИПИ с фалшификатите като вчерашния, които те продават като сериозен продукт са вредни и опасни.

А и срещу БХК няма сериозна кампания. Това във форума и в "обществото" е просто естествената реакция на расистките орангутани, които съставляват ядрото на българщината.

Селяви, така е държава, която се състои главно от неграмотни, невъзпитани и немислещи индивиди, управлявани от много "невидими" ръце ;)

03.07 2015 в 10:03

Насъскването на простолюдието срещу НПО-тата е част от хибридната война.
Те са цел на атаките защото единствени могат да поставят необвързани политически, неудобни въпроси.

03.07 2015 в 09:19

Защо БХК не се заинтересува кога ще се осигури покрив на хората останали без къщи след наводненията в България. Къщи, които са строени цял живот, с много труд и лишения и най-вече законни. Защо надават вой за незаконните паянтови колиби. Сигурно е, че те вече са струпали отново незаконни бараки на чужди имоти и с окрадени материали.За да защитят позицията си нека БХК покажат нотариални актове и поне една фактура за купени тухли, цимент или друг материал от според тях пострадали цигани.Както им писна на хората от циганите, така ще им писне и от неуморните им защитници.Вие от БХК къде живеете, защо не защитите останалите без домове хора от кв.Рудничар, Перник, пак по причина на действията на циганите. Защо и докога?

03.07 2015 в 01:01

БХК да си ги вземе на отглеждане. Една шепа българи хрантутят 240 депутати, цялата им рода и приятелски кръг, а в добавка около милион паразити, хленчещи, че са дескриминирани.
БХК преди да се изказва неподготвен по въпроса да се замисли :
- от къде са дошли тези цигани и къде са живяли преди да се заселят там
- защо са се преселили и защо точно там
- с какво се занимават и от къде имат средства да живеят
- с какво са полезни на обществото
- дали незаконно построените им къщи не са на нечии имот
- какво са платили, за да паразитират на нечии гръб
Няколко милиона трудещи се и плащащи безумно високите за България данъци знаят отговорите. БХК могат да поискат жокер. И клечка кибрит.......

02.07 2015 в 21:49

Когато цигани убиват и ограбват българи е благородно начинание според БХК

02.07 2015 в 21:34

Както винаги антибългарския хелзинкски комитет защитава правата на закононарушителите и престъпниците...
Всъщност той никога не е защитавал правата на огромната част от българските граждани, а е действал против тях...

02.07 2015 в 20:57

Незаконното да се премахне!
. и това си е
А кои институции ще се позаинтерсуват с доходи от каква дейност са изградени тези къщи и платени ли са съответните данъци?
Гледам, че май имат и ПВЦ дограма.
От къде пари за това?
Иначе да останеш без дом си е трагедия човешка ... Ма що тези къщи съществуват незаконно?