БХК иска отговор от ВСС за недействителните гласове за нов член на съвета

OFFNews 30 септември 2020 в 16:07 2687 0

Българският хелзинкски комитет поиска от Висшия съдебен съвет информация за съмнително големия брой недействителни гласове, подадени през интернет по време на гласуването за избор за член на ВСС от квотата на прокурорите, съобщиха от комитета.

Процедурата по избор се проведе миналата събота. Прокурорите имаха възможност да гласуват по два начина – чрез хартиени бюлетини и чрез електронно дистанционно гласуване през интернет.

По-голямата част от тях са предпочели електронното гласуване - 1312 прокурори. От тях 440 са били "деактивирани", без да е известно какво конкретно означава това. Гласувалите прокурори по електронен път са 872, като недействителните гласове са 102. С хартиени бюлетини са гласували 86 прокурори, а недействителните гласове  от тях са 15.

Недействителността на хартиените бюлетини е описана в протокола на избирателната секция, но не и недействителността на електронните гласове. Няма как да се разбере на какво се дължи това и как електронната система допуска такъв голям процент недействителни електронни гласове (11,7% от подадените през интернет), след като принципното допускане е, че компютрите не могат да генерират сами грешка, допълват от БХК.

Съгласно ЗСВ и правилата на ВСС за провеждане на избори за членове на ВСС хартиените бюлетини се запечатват в избирателните кутии и се пазят, докато влезе в сила решението за избор на член на ВСС. За гласовете, подадени по електронен път обаче няма никакъв регламент. Това означава, че ВСС има ангажимент да пази хартиените бюлетини само 7 дни, а дали изобщо се съхраняват данните от електронния вот и при каква процедура - не е ясно, пишат още от Български хелзинкски комитет.

Според адв. Адела Качаунова, директор на Програмата за правна защита на БХК "на първо място гласувалите са прокурори, които принципно не са хора, от които очакваме лесно да допускат грешки при подаването на вота си. От данните за хартиените бюлетини обаче е видно, че само една от петнайсет недействителни е плод на техническа грешка. В останалите 14 е имало отбелязвания извън стандартните. Това буди съмнение дали големият брой недействителни бюлетини не е форма на вътрешен протест в прокуратурата".

"Тревожен е фактът, че и тук, като при избора за нов главен прокурор миналата година, се организира предрешено псевдо състезание с един кандидат", коментира адв. Качаунова. "Това е изключително порочна кадрова практика, която се превръща в стил за прокурорската колегия на ВСС", подчерта тя.

ВСС трябва да се произнесе по искането на БХК за достъп до информация до 13 октомври.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови