Безплатни медицински прегледи за ромската общност в община Монтана

OFFNews 12 октомври 2023 в 10:00 642 0

прегледи

Снимка Архив

Безплатни медицински прегледи.

В община Монтана се провеждат безплатни медицински прегледи, като целта е да се подобри достъпът на ромската общност до здравни услуги. Инициативата е фокусирана върху развитието на доболничното здравеопазване чрез мерки за превенция. Проведено е и обучение на общопрактикуващите лекари за работа с ромската общност и социално уязвимите групи.

До 30 април 2024 г. ще бъдат направени общо 1200 безплатни медицински прегледа в община Монтана. Графикът се публикува в началото на всеки месец. През септември от кардиолог са се възползвали 222 души и 205 от гинеколог.

Медицинските прегледи се осъществяват в рамките на изпълнението на проект "Интегрирани подходи за приобщаване на ромската общност в Монтана и Бойчиновци", подкрепен от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Очакваният ефект е създаването на трайна промяна на нагласите спрямо ромската общност в област Монтана чрез допълнителни мерки за подобряване на достъпа до социални услуги, образование, заетост, здравеопазване и недискриминация. Крайната цел на проекта, с финансиране от 735 970 евро, е създаването на трайни модели за включване на ромите в управлението на местната общност.

Партньори по проекта на Община Монтана са Община Бойчиновци; фондация "САВОРЕ", Самоков, фондация "Развитие на Северозападна България", Монтана, и Общинска детска градина "Баккаборг", Рейкявик, Исландия.

Публикацията е в изпълнение на проект № BGLD-3.002-0018-C01 "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци", подкрепен от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез програма "Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвимите групи", финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика