Бежанците, напуснали Варна с влак, се увеличиха до 78 за ден

От Бургас днес са отпътували около 300 души

Калина Цонева 30 май 2022 в 14:20 2005 0

Влак за украинските бежанци

Снимка Калина Цонева

Първият влак от вчера

Близо 80 украински бежанци потеглиха този предиобед – 30 май, с влака Варна–София за базите във вътрешността на страната.

Разпределени в три вагона на композицията, те отиват в Рибарица и Паничище, където вече пристигна първата група от бежанци от неделя.

В същото време от Бургас са отпътували с влак около 300 украинци.

В почивната база на БДЖ в Паничище са настанени 57 украински граждани, съобщиха от областната администрация в Кюстендил, цитирани от БТА. Днес се очаква да пристигне още една група украински граждани, които ще отседнат в базата на БДЖ. Капацитетът на почивната станция е 120 легла.

По-малко от два дни преди изтичането на крайния срок, в който украинските граждани могат да останат в хотелите по Черноморието по първата програма за настаняване на държавата, остава неясно каква част от няколко хилядите украинци в хотелите край Варна – около 7 хил. души по данни от 28 май, ще се включат в новата държавна програма. Тя започва от 1 юни и трябва да продължи до 31 август.

Не е ясно все още и каква част от тях ще се откажат от държавната подкрепа.

В неделя, след като много по-малко от очакваното бяха бежанците предпочели да бъдат настанени в държавните бази, председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева призова тези от тях, които нямат нужда от помощ от държавата, да информират властите, за да не се прави излишна организация.

Представители на няколко ведомства работят 24/7 в изключително сложна логистична организация с извънредни дежурства. Продължават да са подсилени с допълнителни хора и екипите на БДЖ и МВР във Варна и Бургас, каза Тошева.

Към вече осигурените транспортни коридори за извозването на бежанците се включват и екипи на БЧК и местни доброволчески организации, които осигуряват храна и напитки за из път.

Също в неделя, от ДАБ обявиха, че ще въведат декларация за украинските граждани, с която, ако те откажат предложеното им настаняване по държавната програма, да поемат сами отговорността за подслона си.

Не е обявено към момента дали вече има подписани подобни заявления.

От месеци обаче и в по-големите, и в по-малките населени места край морето квартири под наем се намират трудно, а там, където ги има, цените са увеличени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!