Без джипове до Седемте рилски езера

OFFNews 20 юни 2022 в 12:28 1556 1

джипове до Седемте рилски езера

Снимка Архив

джипове до Седемте рилски езера

Достъпът на джипове до Седемте рилски езера ще бъде спрян от 1 юли до края на септември. Ограничават и броя на туристите, заради заблатяването на езерата и ерозията на терена, предаде Нова ТВ. 

Последните резултати от проучване сочат, че състоянието на езерата е обезпокоително и те постепенно изчезват

През 2020 г. нерегламентираното движение на джипове беше забранено, като дори шофьор прегази крака на полицай в опит да избяга от проверка

Качването на туристи с джипове бе забранено със заповед на бившия екоминистър Емил Димитров. Преди това възникна конфликт с местната власт, която твърдеше, че не може да спре тежките автомобили, които години наред возят туристи срещу 15 лв.

Директорът на НП "Рила" Владимир Милушев заяви, че наистина има проблем с езерата.

"Губим ги, това е доказано научно. Причината е засиленият човешки натиск - ерозията на пътеките, част от тях нерегламетирани, по тях се свличат земни маси", обясни той.

От Парк "Рила" за поредна година предупреждават, че е забранено къпането и като цяло навлизането в седемте рилски езера. Очевидците на подобни нарушения, които най-бързо и сигурно заблатяват езерата, могат да подават сигнали на горещите телефони в дирекцията на парка.

Единствените начини за достигане до езерата ще бъдат използването на лифта или изкачването пеша.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови