БЧК Шабла спря събирането на дарения за бежанците 'поради отпаднала необходимост'

Даниела Добрева 27 април 2022 в 10:40 1876 0

По-малко от месец след като обяви кампанията по събиране на дарения за бежанците от Украйна, БЧК в Шабла прекрати акцията "поради отпаднала необходимост".

На 1 март общинската организация на Червения кръст организира набирането на пакетирани храни със срок на годност поне един месец - консервирани или вакуумирани, минерална вода, дрехи, спално бельо и одеяла. Уточнено бе, че даренията ще се приемат от следващия ден - 2 март. 

"Поради отпаднала необходимост прекратява събирането на дарения за бежанците от Украйна. Даренията вече са използване по предназначение. При възникването на необходимост, ще се организира нова кампания", гласи скромна обява на ОбС на БЧК, публикувана в общинския вестник "Изгрев" на 26 април 2022 г.

"Кампанията бе организирана паралелно с областния съвет в Добрич, но поради липсата на хора в нужда спряхме акцията в Шабла. Каквото имаше, го предоставихме", обясни Тодор Димитров от "Хуманитарни помощи" в града пред OFFNews. 

Той допълни, че не е необходимо да се трупат храни и дрехи, тъй като за някои от тях има срок на годност и освен това не е ясно какви ще са нуждите в бъдеще. Но имат готовност отново да се включат, когато това е необходимо. Кампанията е започнала заради опашките от автомобили по границата, а сега бедстващи просто нямало.

Според Димитров в момента в село до Шабла са настанени девет души - шест деца и трима възрастни. В друго село има двама души в къща за гости.

"Те не са бедстващи. Хората там се грижат за украинците", посочи Тодор Димитров. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!