Българщината е опазена, забраниха Хелоуин в Елин Пелин

OFFNews 31 октомври 2017 в 14:11 10513 14

Кметът на община Елин Пелин Ивайло Симеонов забрани за втора поредна година със заповед празнуването на Хелоуин в детските градини, училищата и читалищата в града. 

"В този празник няма нищо християнско, а будителите, тези хора, заради които сме това, което сме, остават на заден план", коментира Симеонов. 

Той обяснява решението си с това, че празникът, който е по-популярен в САЩ и Западна Европа, засенчва българския Ден на будителите. Кметът се възмути, че миналата година децата дори не знаели защо почиват на 1 ноември и мислели, че е заради Хелоуин, а не заради Деня на будителите.

Градоначалникът на Елин Пелин се прояви като бранител на българщината и православието по-рано тази година, когато отказа да издаде документи и да настани сирийско семейство с получен хуманитарен бежански статут.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8048

14

Chavo64

03.11 2017 в 09:19

Прекален светец, и Богу не е драг.

15914

13

поп Дръвчо

02.11 2017 в 19:30

Човекът Е олигофрен. Няма нужда от статия да го представя така или онака.

А коя мода следва уж било въпрос на избор.

11300

12

yoghurt

02.11 2017 в 15:56

Статията представя този човек като олигофрен затова,че не следва мейнстрийм-модата. Уви, мои приятели от Великобритания са учудени от мащаба, който този празник заема в страната ни. В Англия няма хелоуин. Жената ми обясни, че празника идвал от Северна Америка, навлиза в Европа сравнително отскоро. Тя и мъьът й работят в посолството, не ще да са ме излъгали. ;)

15914

11

поп Дръвчо

02.11 2017 в 11:41

Сурвакари по Нова Година, хо-хо-хо, хи-хи-хи... социализъма не прощава.

Сурвакането е по Коледа, т.е. св. Никола (Кольо). Кукерите пак са около тогава с местни вариации. И нощта на вси светии (същия Хелоуин), и другите подобни ритуали са различни трансформации на дохристиянски ритуал около зимното слънцестоене. Впрочем и св. Кольо е дохристиянски ама се е ориентирал според тогавашната Априлска Линия и затова е доживял до днес, ако и леко поочукан от реформите на календара.

Християнството е разпространило Кольо по земи където хабер са си нямали от него (тук например) много преди всякакви схизми, реформации и други глупости които са докарали едни хора да се гордеят че се кръстят не така, ами онака. Тъй че за нас си е християнски и след като ние го имаме поне в три екземпляра в църковния календар няма нищо лошо да го отбелязваме когато дойде през зимата, по начин твърде близък до нашите собствени традиции.

Ако някой иска да се бори с кича има по-непосредствени проблеми.

16193

6

SC

31.10 2017 в 17:06

Да контрираш една безсмислица с друга безсмислица е най-голямата безсмислица.

20696

5

Новак

31.10 2017 в 16:42

Не съм запознат много в детайли, но в Хелоуин няма нищо християнско (да не говорим българско). Произходът му е от езически ритуал. Християнският (католически) празник е на следващия ден. Така, че според мен не връщаме никакви забравени традиции, а вкарваме кич и чуждопоклонничество. Цялата тази мания е чист медиен продукт за нас.
Нашият езически ритуал, подобен на Хелоуин е кукерството. Провежда се по различно време в зависимост от традициите - някъде е на 1 януари, другаде на заговезни, има и на 14 януари, другаде на 1 май. Но той не е съпроводен с медийната и най-вече търговска истерия.
Та , Попе, проблемът не е дали децата ще навлекат парцали. Проблемът е, че истерясваме по кич, а забравяме собствените си традиции - ти виждал ли си сурвакари по Нова Година?
А по отношение на християнските празници и традиции - много от тях са нарочно направени да съвпадат със стари езически празници (в т.ч и Вси Светии и Коледа) за да "припокрият" стария обичай.