Българите не са склонни да подкрепят помощ за чужди държави

OFFNews Последна промяна на 24 октомври 2019 в 07:46 992 0

Българите са най-малко склонни да подкрепят помощ за развитието на чужди държави, сочи проучване, представено от Европейската комисия, цитирано от Дарик радио.

Над две трети (67 на сто) от участвалите в допитването българи казват, че осигуряването на помощ за хората в развиващите се страни е важно. Това е най-ниският дял в ЕС (средно 86 на сто) и представлява спад от пет на сто спрямо миналата година. Половината българи (49%) са на мнение, че справянето с бедността в развиващите се страни трябва да бъде сред основните цели на ЕС, а 64 на сто очакват фирмите да помагат на тези държави.

Българите (65 на сто) са сред европейците, най-слабо убедени, че решаването на въпроса с бедността извън Европа е от полза за ЕС, че допринася за европейското влияние и за спокойствие и справедливост по света. Българските участници в допитването са изразили най-сдържана подкрепа (49 на сто) за възможността ЕС да повиши помощта за Африка (спрямо 75% такива отговори средно в ЕС).

Докато 71 на сто от останалите европейци са на мнение, че помощта за развитие е средство за справяне с миграцията, това становище споделят 57 на сто от българите, сочат данните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови