България увеличава запасите си от пшеница

OFFNews 05 март 2022 в 18:25 1494 0

Снимка pixabay

България планира да увеличи зърнените си запаси и да закупи достатъчно зърно от местни производители, за да осигури вътрешните нужди за една година напред заради инвазията на Русия в Украйна и нестабилността на зърнените пазари, отбелязва Ройтерс.

Агенцията цитира вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, който в петък пред БНТ заяви, че "трябва да се подготвим за най-лошия сценарий. Имаме зърно две години в страната, а държавният резерв има запаси от пшеница за 60 дни".

"Имаме ресурсите за това, вместо да изнасяме цялата (пшеница) и да се чудим през септември откъде да купуваме и на какви цени", каза още Василев.

Според зърнопроизводители държавата планира да закупи около 1,5 млн. тона пшеница от общо 3 млн. тона, които се намират в силозите на страната, и може да ограничи износа на пшеница, докато не извърши планираните покупки.

България се сблъсква с допълнително търсене за износ, тъй като търговците се стремят да заменят зърното, което са планирали да доставят от Украйна и Русия - два от най-големите световни доставчици. В петък Унгария забрани всякакъв износ на зърно.

От Националната асоциация на зърнопроизводителите в България съобщават, че заедно с правителството се създава работна група, която да обсъди подробностите по планираните държавни покупки, включително сроковете и цените им, както и как те ще се отразят на износа.
"На срещата в петък ни беше казано, че докато се изкупят 1,5 млн. тона пшеница, износът може да бъде ограничен", заявява Радослав Христов пред Ройтерс. 

Допълнителни митнически проверки от страна на България в началото на седмицата забавиха товаренето на зърно, което според производителите е неофициален опит за спиране на износа.

Според Христов правителството е поело ангажимент да не пречи на вече сключените сделки за износ на зърно и да позволи на натоварените кораби да отпътуват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша