България осъдена заради побой над суданец от скинари

OFFNews 11 март 2014 в 14:28 2566 5

Европейски съд по правата на човека (ЕСПЧ)

Снимка ЕСПЧ

Европейският съд по правата на човека

България бе осъдена заради неразследван побой над суданец от скинари през 2007 г. Решението на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) бе взето днес, съобщи Българският хелзинкски комитет.

Жалбоподателят Абду и негов приятел, жители на София, са били нападнати пред Централните софийски хали от двама души. По-късно полицията ги определя като скинхедс. Двамата фигурират в полицейските регистри с грабежи, кражби, хулигански прояви.

Нараняванията на Абду са медицински удостоверени. Той е заплашен с нож, нападателите отправят и расистки обиди.

След разпити полицията изпраща на прокуратурата заключение с мнение за образуване на наказателно производство за расистки мотивирано насилие. Вместо да разследва, за да бъдат събрани доказателства, Софийската районна прокуратура, в лицето на И. Илиева, отказва да работи по случая с аргумента, че няма достатъчно доказателства за расистката мотивация. Горестоящият прокурор от Софийската градска прокуратура В. Андреев дава същото становище.

Европейският съд по правата на човека установява, че са нарушени чл. 3 от Европейската конвенция за правата на човека, който забранява нечовешкото и унизително третиране и чл. 14, за забрана на дискриминацията.

Съдът изтъква още, че когато се разследват насилнически актове и има съмнения, че те са породени от расистки нагласи, властите са длъжни да вземат всички разумни мерки, за да проверят дали деянието е расистки мотивирано. Да се третират расистки мотивираните насилия наравно с дела без расистки елемент е равносилно на затваряне на очите пред специфичната природа на актове, които са особено разрушителни за основните права, пише в решението. Това задължение за разследване на расисткия мотив е част от задълженията на държавата както по Член 14 във връзка с Член 3 ЕКПЧ, така и по самия Член 3.

Съдът отхвърля довода на България, че пострадалият можел сам да преследва нападателите си за нанасяне на лека телесна повреда, като се произнася, че такова производство не би касаело расистките обиди и расистката мотивация за насилието, които съставляват същностен елемент на оплакването.

ЕСПЧ присъжда 4000 евро обезщетение за жалбоподателя. Не се присъждат разноски за правния труд, защото такива не са били претендирани.

"Държавата получава своего рода предупреждение за нездравата работа на прокуратурата по дела за престъпления от омраза", коментира адвокат Маргарита Илиева, директор на „Правна програма“ на Български хелзинкски комитет, която водеше делото.

"Слепотата и безразличието на магистратите в такива случаи ни костват колективно самата представа, че основните права са важни. Расовите деяния от есента на 2013 г. също ще свършат с решения срещу държавата, ако прокуратурата не намери начин да се вземе в ръце и да започне дължимата си работа по прилагането на наказателния закон за насилието от омраза", допълва тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!