България на разговори във Варшава за ремонта на самолетни двигатели в Полша

Красимир Крумов 04 януари 2023 в 15:13 3807 2

Снимка Военни авиационни заводи

На тристранната среща във Варшава участваха заместник-министърът на отбраната Катерина Граматикова и посланичката ни във Варшава Маргарита Ганева.

Заместник-министърът на отбраната Катерина Граматикова и посланикът на България в Полша Маргарита Ганева са участвали в тристранна работна среща на представители не Министерството на националната отбрана на Полша, на българското военно министерство и полската компания „Военни авиационни заводи №2“ (WZL №2) в последния работен ден на 2022 година. За срещата става ясно от комюнике със снимка във фейсбук страницата на заводите.

Според лаконичната информация тема на разговорите е било „определянето на възможните форми за сътрудничество през 2023-2024 година в областта на ремонта и поддръжката на използваните от българската армия самолетни двигатели във WZL №2. Компанията има производствени и ремонтни мощности във Варшава и Бидгошч. На територията на завода във Варшава (бивш WZL №4), където е проведена срещата, през 2015-2016 година бяха ремонтирани двигатели на българските МиГ-29.

Заради договора за ремонт с поляците министърът на отбраната по това време Николай Ненчев стана подсъдим за неизпълнение на служебни задължения, произтичащи от Закона за отбраната и въоръжените сили на РБ, от което са нанесени значителни вредни последици за българската армия, като случаят се явява особено тежък. Обвинението срещу Ненчев беше, че е скрил действащ догоовр за ремонт на изтребителите с руската корпорация РСК-МиГ и е дал ремонта на поляците. Самият Ненчев твърдеше, че зад делото прозира руски натиск. През май 2021 година казусът приключи с пълно оправдаване на Николай Ненчев от Върховния касационен съд.

Вероятно българската делегация във Варшава е преговаряла в частност отново за ремонта на двигатели на МиГ-29. Още през лятото служебният министър на отбраната Димитър Стоянов проведе срещи на тази тема в посолството на Република България в София. Очаква се военните авиационни заводи на Полша да ремонтират два свалени двигателя от МиГ-29 и други 6, свалени от по-рано за ремонт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4738

1

Того

05.01 2023 в 05:27

По времето на шкембе-войводата бяха закупени шест двигатели за МиГ-29, втора ръка, от Русия, от които само два бяха с необходимите документи, а другите четири бяха без задължителната документация. Разбирай, че само тези двата са годни за експлоатация, а другите са за музея, но за шкембе-войводата нямаше съд.
 
X

Да помогнем на украинските деца!