БАБХ успокои гърци и румънци: Количеството фипронил в яйцата не е опасно

OFFNews 26 септември 2017 в 09:45 1670 0

Количеството фипронил, открито в български яйчен прах, разпространен в Гърция и Румъния, не е в опасно количество, успокоиха от Българската агенция по безопасност на храните в отговор на запитване на OFFNews за предприетите мерки относно новите данни за открит фипронил и ДДТ в родни продукти.

Вчера от европейската система за оповестяване за храни и фуражи на ЕС (RASFF) стана ясно, че във Гърция и Румъния е открит яйчен прах с фипронил, произведен у нас, както и български билки с опасния пестицид ДДТ.

От заразените партиди с яйца е имало износ и към Румъния, става ясно от съобщението. Количеството инсектицид е 0.19 мг/кг. - около 6 пъти повече от това, което беше засечено през септември в български яйца, продавани у нас.

От БАБХ обаче имат по-различно твърдение:

"Лабораторните резултати показват наличие на инсектицида в количество 0,19 мг/кг. в пастьоризирания жълтък и 0,016 мг/кг в пастьоризирания белтък (което отговаря приблизително на 0,03 мг/кг в сурови яйца)"

Фермите, произвели яйчения прах, са в Поликраище и вече са затворени до края на проверките.

"Веднага след установяване на несъответствието към фермите са предприети най-строги мерки за блокиране на всички яйца и за унищожаването им, както и за унищожаване на част от кокошките носачки. Всички налични количества яйчни продукти, произведени от неотговарящи яйца са блокирани и предстои да бъдат унищожени", допълниха от БАБХ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!