Авторът на идеята за учебници за бедни и богати сравни противниците си със севернокорейски вождове

OFFNews Последна промяна на 01 септември 2017 в 08:55 5217 20

Снимка БГНЕС, архив

Никола Кицевски

Директорът в издателство "Просвета" Никола Кицевски сравни противниците на идеята за "учебници за бедни и богати" със севернокорейските водачи - опитвали се заличат чувството за социално неравенство.

Репликата му се чу в ефир в разговор "за" и "против" цветните учебници и черно-белите им по-евтини варианти в студиото на Нова тв тази сутрин. Срещу Кицевски бяха две майки, крайно възмутени от хрумването.

Децата знаят, че има социално неравенство. На 15 септември едните ще отидат с раница за 5 лева, а други - за 50, посочи Кицевски, определи възмущението им като лицемерие и го сравни сравни с поведението на комунистическите вождове в Северна Корея.

Има една държава, която се бори с чувството за социално неравенство, нарича се Северна Корея, заяви той и предложи на същия принцип да забраним по-евтиното кисело мляко. Майките отвърнаха, че поведението му е "тотално неадекватно" и е добре да го знае.

Според него възмущението било "пушилка, за да не се види какво прави министерството" (бел. ред. на образованието). А МОН и издателствата направили невъзможното, за да има навреме нови учебници в училище.

И едните, и другите са далече от истината и нямат представа от ценностната система на учениците, заключи директорът на 51-во училище Асен Александров, който също бе свидетел на словесната престрелка в студиото.

Той бе категоричен, че маркетингово послание на "Просвета" е "много неуместно", особено в общество като нашето, което е "тотално чувствително към социалното неравенство", но гледа най-незначителните му проявления.

Нямате идея за ценностната система в училище и за реалността там - 10-15% от гимназистите си купуват учебници, другите ги преснимат - или с телефона, или с таблета, или правят хартиени копия. За учениците учебникът не е такава ценност, като за нас, и слава Богу, коментира още Александров.

Разделянето на учебниците на цветни и черно-бели е много лоша идея, смята и читателят ни Александър Димитров, който вчера изпрати коментара си до OFFNews.

Александър Димитров

Децата ще си купят цветни учебници само и само, за да не изглеждат бедни, за да не им се подиграват съучениците им, че са такива, смята той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22094

18

Стефан

01.09 2017 в 14:56

Тука започвам да тъпея какво са "ценности". По мое време, ставаше дума за разни, но бяха в среден род. Кой е "ценностий" в мъжки род - нямам представа. Освен ако не е оня известен Ценностий, ма него не го знам и жив ли е, от преди Новата ера мина много време ...

21765

12

Victimized

01.09 2017 в 12:00

Има няколко неща в този свят които могат да се смятат за фундаментални човешки нужди, това са чиста, качествена и достъпна вода и храна, достъпен и сигурен източник на енергия, дрехи и консумативи за дома, и ОБРАЗОВАНИЕ, понеже без него България ще стане като Столипиново .
От там на татък, всичко може да се смята за лукс, да има по хиляда и петстотин модела сирена и вина, да има разхищение, молове като казарми да продават скъпо струващи парцали с тонове, за да имат хората да избират какво да носят, и да ги хвърлят неизползвани когато им писне .
Нека има, НО, рано или късно човечеството трябва да разбере, че разхищението е основен човешки порок, и то ще унищожи жалкия ни опит за цивилизация. Понеже тези ресурси за такива като господина коментирал по долу, са просто средство за по-голям избор. Но разумните хора знаят, че всичко си има край и рано или късно никой от нас няма да има право на избор .....